5 aug, 2018 Duizenden Iraniërs protesteerden voor de vierde achtereenvolgende dag op vrijdag 4 augustus tegen de armzalige leefomstandigheden, de alsmaar toenemende werkeloosheid en de groeiende economische problemen.

De politie vuurde, bij geruchte, traangas en rubber kogels af in de menigte in een poging om de onrust te bedwingen, die voor het eerst uitbrak in Isfahan op 29 juli 2018, maar zich snel naar andere steden uitbreidde zoals naar Shahin Shahr, Najaf Abad, Karaj, Rasht, Mashhad en andere steden.

Video’s, die via internet werden verspreid, lieten demonstranten zien in Gohardasht, Karaj en  Ghahdarijan, (Isfahan) er werden banden in brand gestoken om het traangas te neutraliseren.

In Karaj, openden veiligheidstroepen het vuur op demonstranten. Tenminste één demonstrant werd door de Revolutionaire Garde gedood toen sluipschutters het vuur openden vanaf de daken in Gohardasht, ten Westen van de hoofdstad, gedurende de protesten op vrijdag. Reza Otadi werd beschoten en gedood door de veiligheidstroepen bij de protesten in Gohardasht, Karaj.

Video’s, opgenomen in de stad, lieten een demonstrant zien, die in de hand werd geschoten, terwijl hij op bed lag. In de video zegt de dokter dat hij werd beschoten, terwijl een stem bevestigt dat hij door kogels werd geraakt en niet door hagelkorrels.

In een andere video rapportage, uit Karaj, hoor je een angstige vrouwenstem, die zegt dat de veiligheidstroepen traangas en pepperspray gebruikten tegen de demonstranten.

Rapportages uit Qahdarijan, Isfahan tonen aan dat de veiligheidstroepen het vuur openden op de demonstranten. Video’s uit Qahdarijan tonen demonstranten die een gewonde wegbrengen, waarschijnlijk naar een ziekenhuis, op een motorfiets.

Beelden laten het been van een gewonde demonstrant zien, in Isfahan

Door de staat gesteunde nieuwsagentschappen rapporteerden “verspreide protesten” in de zuidelijk gelegen steden Shiraz en Ahvaz, in het Noorden, Mashhad en Sari en in Karaj, ten Westen van Teheran. Bijeenkomsten werden ook gerapporteerd in Arak en Shahin-Shahr.

Het Islamitisch Republikeins Nieuwsagentschap (IRNA) rapporteerde op 3 augustus, 2018, dat de politie had verhinderd dat demonstranten zich in Isfahan verzamelden. Ondertussen lieten lokale reportages en video’s zien dat de demonstranten botsten met de veiligheidstroepen.

Het door de staat gefinancierde Fars nieuwsagentschap rapporteerde ook dat de veiligheidstroepen een aantal “leiders” van de protesten in Isfahan hadden aangehouden.

Fars rapporteerde , op 3 augustus 2018: “Op de derde dag van de onrusten in het district Amirkabir, in Isfahan, bekend als New Shapour, werden een paar leiders, die spanningen veroorzaakten, gearresteerd.

In een gesproken boodschap uit de Rajaei Shahr gevangenis van Karaj, laten ter dood veroordeelden hun stem horen om de demonstranten te steunen, zij riepen leuzen als: “Dood aan de dictator” en “Lang leve de vrijheid”.

“Ze sturen ons naar de galg,” zegt een gevangene.

“Het maakt geen verschil. Het is of de dood of de vrijheid.”

De gevangenen riepen: “De opstand gaat door, zolang de dictator blijft.” en ze beëindigden hun boodschap met “Dood aan Khamenei.”