De Vakbond Internationaal Onderwijs roept op om zich in te zetten voor de vrijlating van Mohammad Habibi. De bij deze vakbond aangesloten leraar werd in Teheran door het revolutionaire gerechtshof tot tien en een half jaar celstraf veroordeeld. De leraren-vakbond  (Education International), waarbij onderwijsvakbonden in de gehele wereld zijn aangesloten, heeft de onmiddellijke en onvoorwaardelijke invrijheidstelling van de leraar Mohammad Habibi geëist en opgeroepen tot een wereldwijde solidariteit met de politieke gevangenen en andere in Iran opgesloten leraren en vakbondsleden.

Mohammad Habibi (foto), die bij de lerarenvakbond in Teheran is aangesloten, werd begin augustus door een revolutionair gerechtshof in Teheran wegens zijn maatschappelijke betrokkenheid tot tien en een half jaar celstraf veroordeeld. Daarbij kreeg hij een straf van 74 zweepslagen en een tweejarig uitreisverbod opgelegd. Al meer dan drie maanden is de beroepschoolleraar  Mohammad Habibi opgesloten in de regionale strafinrichting van Groot-Teheran.  Volgens zijn familie werd hij bij zijn arrestatie door schoppen en vuistslagen zwaar mishandeld. Hij heeft veel pijn in zijn borst en heeft ernstige nierproblemen en moet dringend buiten de gevangenis worden behandeld. Dat wordt echter door de leiding van de gevangenis niet toegestaan.

Mohammad Habibi  werd op 3 maart in zijn school voor de ogen van zijn leerlingen mishandeld en gearresteerd door de agenten van het regime. Hij werd in de Evin-gevangenis in Teheran opgesloten.  Hij werd na enige weken voorlopig vrijgelaten. In mei werd hij opnieuw vastgenomen, toen hij in Teheran met een aantal collega’s aan een vreedzame demonstratie tegen de onderwijspolitiek van het regime deelnam.

De grond voor deze jacht op leden van deze lerarenvakbond is het zich uitbreidende protest van Iraanse leraren, die zich o.a. keren tegen hun armzalige beloning en het opsluiten van hun collega’s. Het regime in Teheran erkent geen onafhankelijke vakbonden en maakt jacht op de leden ervan.