Nasrin Sotoudeh is al maanden in gevangenschap in Teheran, omdat zij zich inzet voor mensenrechten. Door een verbod op bezoek en door pesterijen wordt zij verhinderd haar kinderen te zien. Haar echtgenoot, die pas opgepakt is, werd enkel aangeklaagd, zoals aangegeven, voor “gevaar voor de staatsveiligheid”. De bekende Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh (foto) is sinds 13 juni 2018 enkel gevangen gezet in de Evin gevangenis in Teheran vanwege haar werk voor de mensenrechten. De advocate, die gefêteerd is door het Europees Parlement met de Sacharov-prijs, heeft in de voorbije jaren talrijke politieke gevangenen en strijdsters voor vrouwenrechten verdedigd. Zij zet zich in voor de afschaffing van de doodstraf en heeft minderjarigen van de executie gered. Op deze gronden zat zij al gevangen van 2010 tot 2013. Nasrin Sotoudeh protesteert met een hongerstaking tegen haar onterechte gevangenschap en tegen de aanhoudende druk op haar gezin en haar vrienden.

Echtgenoot aangeklaagd voor “gevaar voor de staatsveiligheid”

Reza Khandan, de man van Nasrin, werd op 4 september 2018 opgepakt en ook in de Evin gevangenis vastgezet. Reza Khandan steunt zijn vrouw bij haar werk voor de mensenrechten. Hij heeft geprotesteerd tegen de vervolging van regeringstegenstanders en zich onder meer ingezet in de campagne tegen het verplicht dragen van de hijab. Sinds de gevangenschap van Nasrin Sotoudeh heeft hij zich middels de nachtwake en ook op het internet ingezet voor de vrijlating van zijn vrouw.

In oktober werd Reza Khandan, naar verluidt, aangeklaagd voor “gevaar voor de staatsveiligheid”, een voorwendsel dat door het justitie apparaat van het regime systematisch wordt gebruikt om critici en mensenrechtenverdedigers te vervolgen en te bestraffen met langdurige celstraf.

Bezoekverbod en dreigementen tegen haar zus

In september werd door de openbaar aanklager bedongen dat Nasrin Sotoudeh en haar bezoeksters in de gevangenis helemaal bedekt gekleed moesten zijn. Dit was een openlijke pesterij tegen de advocate die onder andere vanwege haar inzet tegen de gedwongen hijab vastgezet werd. Nasrin Sotoudeh protesteerde op scherpe toon tegen deze pesterij en weigerde om de willekeurige en onrechtmatige order op te volgen. Medio september werden haar 14-jarige dochter Mehraveh en haar jongere broer bij het bezoek aan hun moeder gehinderd, omdat Mehraveh geen volledige hijab droeg, en werd er een bezoekverbod tegen de gevangene ingesteld.

Nasrin Sotoudeh met haar dochter Mehraveh en haar zoon Nima

Toen Nasrin Sotoudeh’s zus, Giti Sotoudeh, op 7 oktober verscheen in de Evin gevangenis en bezwaar maakte tegen het bezoekverbod, werd ook zij tegengehouden van haar bezoek. Toen zij bleef staan op haar bezoekrecht, werd zij bedreigd met gevangenzetting.

Over de hele wereld eisen mensenrechtenorganisaties de directe en onvoorwaardelijke vrijlating van Nasrin Sotoudeh en Reza Khandan, alsmede een einde aan de represailles tegen haar gezin. Ze roepen de internationale gemeenschap op tot een nadrukkelijk zich inzetten voor de vrijlating van de advocate en haar echtgenoot.