De autoriteiten in Iran schijnen maatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat burgers een samenkomst van duizenden mensen bij het graf van de oude Perzische koning Cyrus de Grote organiseerden om de oude glorie van het land uit de voor-islamitische periode te vieren.

Het graf van Cyrus de Grote, een vereerde koning van het Perzische Rijk, is gelegen in Pasargadae buiten Shiraz, ten zuiden van Teheran.

Een menigte van voornamelijk jonge Iraniërs werd gedwongen om hun weg naar het graf van Cyrus de Grote te vervolgen via wegen over de heuveltoppen bij de oude stad  Pasargad in de centrale provincie Fars om de Dag van Cyrus te vieren, die in Iran als onofficieel te boek staat.

Video’s op de sociale media laten zien dat zij verschillende wegen nemen om de plaats te bereiken, dit veroorzaakt druk verkeer zelfs op de wegen door de naastgelegen dorpen.

Verslagen vermelden dat de autoriteiten verscheidene veiligheidsafdelingen naar Pasargad sturen om mensen te verhinderen de plek te bereiken.

Ze blokkeerden de wegen die naar het graf leiden vanaf zondagavond om het aantal mensen dat het graf wilde bezoeken te beperken.

Online filmpjes laten klaarblijkelijk betonblokken zien, die zijn neergezet op de wegen die naar het gebied leiden.

De Staatsveiligheidstroepen, die waren gestationeerd op van te voren vastgestelde plekken, stuurden auto’s met een kenteken van een andere provincie dan Fars terug. Ze lieten alleen auto’s door die waren geregistreerd in nabije steden van de provincie Fars. Iraniërs met kentekens uit andere steden, zoals Bandar Abbas, Yazd en uit de provincie Lorestan, zeggen dat zij niet naar Pasargad konden gaan.

Talrijke eenheden van de Staatpolitie en de Revolutionaire Garde waren gestationeerd bij de uitvalswegen van Shiraz naar Pasargad  om te voorkomen dat mensen de plaats van het graf konden bereiken. Verscheidene mensen gingen daarom te voet op weg naar Pasargad of namen een pad door de bergen.

De staatsveiligheidstroepen hebben strenge maatregelen in Shiraz getroffen sinds maandagmorgen vroeg, zodat mensen hun auto nergens konden parkeren.

Een aantal mensen dat naar Pasargad reisde werden door de staatsveiligheidstroepen gearresteerd.

Het gehele veiligheidssysteem is in de hoogste staat van paraatheid en is bezig met het installeren van camera’s om de wegen te controleren en te voorkomen dat Iraniërs zich bij het graf van Cyrus de Grote verzamelen.

Gedurende de laatste paar dagen kregen verscheidene Iraniërs een dreigend bericht dat ze zouden worden gearresteerd als zij de illegale Dag van Cyrus zouden bijwonen en werd hen strafrechtelijke vervolging in het vooruitzicht gesteld. Het was niet duidelijk wie deze berichten verspreidden.

Iraniërs komen elk jaar bij elkaar op 29 oktober, de datum waarop Cyrus Babylon zou hebben veroverd, bij het graf van de koning uit de voor-islamitische tijd, dat gelegen is bij de oude stad Pasargadae in de provincie Fars, om de Dag van Cyrus te vieren, een niet officiële feestdag.