In Iran zijn vele mensenrechtenverdedigers en advocaten ten onrechte gevangengezet, omdat ze zich inzetten voor vrouwenrechten en protesten tegen het gedwongen dragen van een hoofddoek ondersteunen.

Vijf deskundigen van de VN verlangen hun vrijlating en bescherming van hun rechten.

Vijf mensenrechten experts van de VN hebben op 29 november de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen geëist, die in Iran vastzitten, omdat ze zich voor vrouwenrechten inzetten.

De experts roepen op tot bescherming van de mensenrechtenverdedigers en advocaten, die ten onrechte in gevangenschap verkeren, omdat zij protesten tegen de dwang een hoofddoek te dragen ondersteund hebben.

De vijf VN-experts (foto vlnr) zijn:

Javaid Rehman, Speciale VN rapporteur over de mensenrechtensituatie  in Iran

Michel Forst, Speciale VN rapporteur over over de toestand van mensenrechtenverdedigers

Ivana Radacic, voorzitter van de werkgroep discriminatie van vrouwen in recht en praktijk

Diego García-Sayán, Speciale VN rapporteur over de onafhankelijkheid van rechters en advocaten

Seong-Phil Hong, Woordvoerder van de werkgroep willekeurige arrestaties

In de verklaring van de experts wordt vooral gewezen op de kritische gezondheidstoestand van de medicus Farhad Meysami, die in de Teheraanse Evin gevangenis in een isoleercel gevangen gehouden wordt. Hij is sinds juli 2018  in gevangenschap, omdat hij zich inzet tegen schendingen van de mensenrechten in Iran, waaronder tegen de sluier dwang.

Sinds zijn arrestatie protesteert Farhad Meysami met hongerstakingen tegen zijn onrechtmatige opsluiting en tegen het feit dat hij geen toegang tot een zelfgekozen advocaat heeft.

De justitie van het regime beschuldigt de mensenrechtenactivist van “propaganda tegen het regime” en “belediging van de heilige beginselen van de islam”, nadat bij een huiszoeking bij hem een aansteker bedrukt met “Ik ben tegen sluier dwang” gevonden werd.

De beschuldigingen aan de gevangenen zijn volgens de VN experts een duidelijke overtreding van de internationaal geldende mensenrechten.

Nasrin Sotoudeh met haar echtgenoot Reza Khandan (rechts) en Farhad Mey

De mensenrechten experts van de VN tonen  bovendien hun bezorgdheid over de opsluiting van de bekende advocate Nasrin Sotoudeh, die alleen wegens haar mensenrechten werk  sinds 13 juli 2018 vastgehouden wordt in de Teheraanse Evin gevangenis. De advocate heeft in de afgelopen jaren talrijke politieke gevangenen en vrouwenrechtenverdedigers verdedigd. Ze zet zich in voor de afschaffing van de doodstraf en heeft minderjarigen van de executie gered.

Reza Khandan, de echtgenoot van Nasrin Sotoudeh, werd op 4 september 2018 opgepakt en eveneens in de Evin gevangenis opgesloten. Reza Khandan ondersteunt zij vrouw bij haar mensenrechtenwerk. Hij heeft geprotesteerd tegen de vervolging van tegenstanders van het regime en zich o.a aangesloten bij de campagne tegen sluier dwang. Sinds de opsluiting van Nasrin Sotoudeh heeft hij zich ingezet voor de vrijlating van zijn vrouw door protestmanifestaties en via internet. Ook voor hem dreigt een jarenlange gevangenisstraf.

De VN experts eisen de vrijlating van de drie genoemde mensenrechtenverdedigers, die zich willekeurig en onrechtmatig in de gevangenis bevinden.