De internationale federatie van lerarenvakbonden “Education International” vraagt aandacht voor het volgende; “Leraren in Iran worden na vreedzame protesten in toenemende mate het slachtoffer van onderdrukking en vervolging.”

De federatie van lerarenvakbonden (Education International), waarbij lerarenvakbonden uit de gehele wereld zijn aangesloten, heeft op 4 december de onmiddellijke invrijheidstelling van alle leraressen en leraren geëist, die in Iran vanwege hun betrokkenheid bij vakbonds- en mensenrechten activiteiten zijn gevangen gezet.

De federatie van lerarenvakbonden roept de wereld op om in actie te komen voor de leerkrachten in Iran, die na vreedzame protesten en stakingen in toenemende mate het slachtoffer worden van onderdrukking en vervolging. Alleen al na de tweedaagse staking op 13 en 14 november zijn minstens 15 leraressen en leraren gearresteerd, terwijl velen zijn opgeroepen om voor verhoor te verschijnen.

In november hebben leraressen en leraren in meer dan 40 steden van Iran het werk neergelegd om daarmee te demonstreren voor sociale rechtvaardigheid en vrijheid van meningsuiting. Dit was het derde landelijke protest, nadat al in mei en oktober 2018 op veel Iraanse scholen stakingen en demonstraties hadden plaats gevonden.

De stakende leerkrachten weigerden om les te geven en kwamen samen in hun scholen om te demonstreren voor gepaste beloning en tegen onderdrukking, controle op hun mening en discriminatie in de Iraanse opleidingsinstituten. Ze beschuldigden het regime in Teheran van machtsmisbruik, incompetentie en corruptie en eisten de invrijheidstelling van gedetineerde collega’s.

David Edwards, de Secretaris-Generaal van de internationale federatie van leraren, heeft de aanhoudende onderdrukking van vreedzaam protesterende leraren in vele Iraanse steden veroordeeld en de onmiddellijke invrijheidstelling van de gearresteerden geëist. De overheid van Iran moet volgens onderschreven internationale verplichtingen de rechten van zijn burgers respecteren.

Daarvoor had de internationale federatie al de vrijlating van de leraar Mohammad Habibi geëist en opgeroepen tot een wereldwijde solidariteit met de in Iran gearresteerde leraren en vakbondsleden

De leraar in het beroepsonderwijs Mohammad Habibi (foto), die in het bestuur van de lerarenvakbond in Teheran zit, werd in augustus door een revolutionair gerechtshof tot tien en half jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij zich had ingezet voor sociale gerechtigheid en burgerrechten. Hij is opgesloten in de Evin gevangenis in Teheran en de toestand van zijn gezondheid is slecht.  Hem wordt de dringend noodzakelijke medische zorg onthouden.

De internationale federatie van leraren ( Education International ) is de wereldwijd grootste vakbondsorganisatie en vertegenwoordigt 30 miljoen mensen, die zich met opleiding en vorming bezig houden in meer dan 170 landen en soevereine gebieden en die georganiseerd zijn in meer dan 400 vakbondsorganisaties.