De Teheraanse arts en publicist Farhad Meysami is louter vanwege zijn vreedzame inzet voor mensenrechten gevangengenomen. Zijn gezondheidstoestand is erg verslechterd.

In Iran neemt het aantal burgerprotesten voor mensenrechten toe. Met vreedzame aankondigingen eisen burgers in verscheidene Iraanse steden steeds weer op moedige wijze de vrijlating van gevangengenomen mensenrechtenverdedigers en politieke gevangenen, hoewel zij worden bedreigd met zware represaillemaatregelen.

Op 26 november hebben artsen voor het Parlement in Teheran middels het houden van een wake gedemonstreerd voor de vrijlating van hun collega Farhad Meysami, die louter vastzit vanwege zijn inzet voor mensenrechten. Zij eisten dat de zwaar zieke gevangene direct naar een ziekenhuis buiten de gevangenis wordt gebracht.

Hun eis werd door meer dan 400 Iraanse artsen ondersteund, die een open brief hadden ondertekend. Daarin stond hun ernstige bezorgdheid over de gezondheidstoestand van Farhad Meysami omschreven.

De arts en publicist Farhad Meysami, die nu in de Evin gevangenis in een isoleercel zit, verkeert in een zorgwekkende gezondheidstoestand. Hij zit sinds 31 juli 2018 gevangen omdat hij zich inzet tegen mensenrechtenschendingen in Iran, waaronder tegen de verplichte sluier voor vrouwen. De regeringsaanklager verwijt hem het “In gevaar brengen van de Staatsveiligheid”, een holle aanklacht, die voor het regime dient als voorwendsel om mensenrechtenverdedigers te kunnen vervolgen en vast te zetten.

De 48-jarige Farhad Meysami heeft medicijnen gestudeerd en na het  behalen van zijn bul heeft hij gewerkt als Universitair docent. Hij verkreeg populariteit als auteur en uitgever van boeken waarmee aankomende studenten zich konden voorbereiden op de Universiteit.

De publicist heeft zich altijd met vreedzame protesten voor mensenrechten en voor vrijlating van politieke gevangenen in Iran ingezet; ook samen met de Iraanse winnares van de Sacharov-Prijs en advocate Nasrin Sotoudeh, die net als hij, ook gevangen zit.

Bij een huiszoeking in Farhad’s woning vonden politiemensen van het regime niets anders dan enkele boeken met kritiek op het regime en een paar buttons, bedrukt met “Ik ben tegen de verplichte sluier”. Zijn steun aan vrouwen die het verplicht dragen van de hijab afwijzen, was genoeg om hem in de gevangenis vast te houden.
Sinds zijn arrestatie protesteert Farhad Meysami door hongerstakingen tegen zijn onterechte gevangenneming en tegen het feit dat hij geen vrije toegang heeft tot rechtshulp van een advocaat. Hij verklaarde daarover: “ Ik ben in hongerstaking gegaan om mijn waardigheid en die van anderen, die wegens onhoudbare beschuldigingen gevangengenomen werden, te verdedigen.”

Mensenrechtenverdedigers eisen de directe en onvoorwaardelijke vrijlating van Farhad Meysami, die louter voor zijn mensenrechtenwerk gearresteerd werd. Zijn gevangenneming is deel van een verscherpte vervolgingscampagne tegen mensenrechtenverdedigers in Iran, waardoor het regime probeert de bevolking te intimideren en verdere demonstraties te verhinderen.