Mohammad Reza Haddadi, een terdoodveroordeelde in Iran, is sinds 22 november in hongerstaking om te protesteren tegen het feit dat de autoriteiten zijn zaak nog altijd niet hebben behandeld.

De jonge man lijdt aan nierkwalen en spijsverteringsproblemen en heeft een hartoperatie ondergaan. Door de hongerstaking verslechtert zijn gezondheid en hij verzwakt. Zijn vader zegt dat Haddadi bedrogen is door zijn medeverdachten, die ouder waren dan 18 jaar ten tijde van het plegen van de misdaad. ‘[Mohammad Reza] heeft geen moord gepleegd; hij is erin geluisd door zijn twee medeverdachten. Zij beweerden dat ze zijn familie geld zouden geven als hij de verantwoordelijkheid voor de moord op zich nam.’

Haddadi’s vader heeft alle internationale organisaties en mensenrechtenorganisaties herhaaldelijk gevraagd om de zaak te bekijken en zijn onschuldige zoon te verdedigen.

Mohammed Reza Haddadi werd in oktober 2003 gearresteerd in verband met de moord op een taxichauffeur. Drie medeplichtigen, allen indertijd al boven de 18, werden veroordeeld voor ontvoering, samenzwering tot moord en verbergen van het stoffelijk overschot, en kregen gevangenisstraffen van 15 jaar tot levenslang. Op basis van zijn bekentenis werd Haddadi werd ter dood veroordeeld in 2004 toen hij 15 was, bovenop een gevangenisstraf van 15 jaar .

In een brief aan de rechter, elf dagen na zijn arrestatie, verklaarde Haddadi echter dat hij had bekend omdat zijn medeverdachten hem geld hadden beloofd en zeiden dat hij vanwege zijn jonge leeftijd niet zou worden veroordeeld voor moord. Haddadi’s executie is al zes keer op de rol gezet en zes keer uitgesteld – de laatste keer als gevolg van wereldwijde verontwaardiging. Hij heeft nu al 14 jaar – een groot deel van zijn jeugd – in doodsangst en voortdurend trauma doorgebracht vanwege zijn aanstaande executie.