De organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen heeft de VN opgeroepen zich in te zetten voor de in Iran gearresteerde journalisten. Minstens 40 vertegenwoordigers van de media werden sinds begin 2018 gearresteerd. Dertien van hen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 3 en 26 jaar.

De organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), die wereldwijd strijdt voor vrijheid van informatie, heeft in een brief aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, de aandacht gevestigd op de toenemende vervolging en bestraffing van journalisten in Iran.

Iran behoort tot de landen waar de persvrijheid en vrijheid van informatie het ergst worden geschonden. Onder het voorwendsel van nationale veiligheid worden journalisten vervolgd, om onafhankelijke berichtgeving over incidenten in het land te verhinderen. Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt systematisch geschonden.

VZG heeft de VN opgeroepen, zich met onmiddellijke ingang en effectief te bemoeien met de verschrikkelijke toestand van in Iran gearresteerde journalisten. Minstens 40 journalisten werden sinds begin 2018 gearresteerd. Dertien van hen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 3 en 26 jaar.

In de brief van Verslaggevers Zonder Grenzen wordt erop gewezen, dat de noodzakelijke medische zorg de gevangenen wordt onthouden, wat de dood van vele arrestanten zou hebben veroorzaakt. De organisatie maakt zich ernstige zorgen over de gezondheid van journalisten, die na oneerlijke processen gevangen werden gezet en ondanks ernstige ziektes de noodzakelijke medische zorg wordt onthouden.

De internet-journalist Mohammad Sharifi Moghadam werd tot 12 jaar gevangenis veroordeeld, omdat hij zich bezig houdt met berichtgeving over een vervolgde religieuze minderheid.

VZG noemt vijf medewerkers van de Internetsite Majzooban-Noor, die bericht over de vervolgde religieuze minderheid Gonabadi Dervish, namelijk Reza Entesari, Kasra Nouri, Mohammad Sharifi Moghadam, Sina Entesari en Amir Nouri, die 110 dagen in eenzame opsluiting zaten in de Fashapuyeh-gevangenis in Teheran. Gedurende die tijd ontvingen familieleden geen enkele informatie over de toestand van de gevangenen. De vijf journalisten werden wegens het zogenaamd in gevaar brengen van de Staatsveiligheid tot in totaal 64 jaar gevangenis en 444 zweepslagen veroordeeld. Drie gearresteerde medewerksters van deze website, Sepideh Moradi, Avisha Jalaledin en Shima Entesari, werden in juli 2018 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Onder de vertegenwoordigers van de media die in Iran tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld, noemt VZG de fotograaf en internet-journalist Soheil Arabi, die al sinds 2013 vast zit. Hij werd in juli 2018, wegens zogenaamde “propaganda tegen het regime” tot nog eens zes jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De 33-jarige Soheil Arabi (op de foto met zijn dochter Rojana voor zijn arrestatie) werd destijds vastgehouden in de Fashapuyeh-gevangenis in Teheran. Hij heeft meerdere keren met hongerstakingen geprotesteerd tegen zijn onrechtmatige gevangenisstraf en tegen het feit, dat zijn familie door de Revolutionaire Garde voortdurend wordt bedreigd en gepest.

Soheil Arabi werd in de herfst van 2013 aangehouden, omdat hij zich in Facebook-posts kritisch had uitgelaten over het Iraanse regime en haar leiders. In 2015 werd hij wegens zogenaamde “belediging van de Heilige Islam” ter dood veroordeeld. In een beroepsprocedure werd de straf teruggebracht naar zeven en een half jaar gevangenisstraf. In 2018 volgde de veroordeling tot nog eens zes jaar gevangenisstraf.