De procureur-generaal van Iran heeft de Iraniërs gewaarschuwd voor vervolging vanwege berichtgeving over de overstromingen, die tientallen doden hebben veroorzaakt en huizen en infrastructuur hebben verwoest in meer dan 25 provincies in het hele land.

Mohammad Jafar Montazeri zei dat het publiceren van ‘fake news’ of nepnieuws over de overstromingen een veiligheidsschending was en dat iedereen die zulk nieuws publiceerde zich zou worden vervolgd wegens het ‘verstoren van de staatsveiligheid’.

Mohammad Jafar Montazeri zei dat de procureur-generaal, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie bij deze kwestie waren betrokken.

‘In de eerste fase zullen de bronnen van het nepnieuws worden gevonden en dan zullen de daders worden vervolgd,’ voegde hij eraan toe.

De minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli klaagde over berichten op sociale media die de incompetentie van de regering laten zien bij de aanpak van de schade door overstromingen in de noordelijke provincie Golestan.

Het staatspersbureau ISNA citeerde Rahmani: ‘Ik heb gerechtelijke autoriteiten en de officier van justitie gezegd om iedereen die nepnieuws publiceert en de problemen in door overstromingen getroffen gebieden overdrijft op te pakken.’

De meest in het oog springende waarschuwing werd op 27 maart 2019 nog herhaald door de cyberpolitie van de staat, bekend onder het acroniem FATA.

‘Alle provinciale politie-eenheden hebben opdracht om op sociale media te letten en onmiddellijk actie te ondernemen tegen iedereen die beelden publiceert en geruchten verspreidt om de publieke opinie en de vrede in de samenleving te verstoren,’ aldus Ramin Pashaie, adjunct-chef van FATA, op 27 maart.

Pashaie beweerde ook dat mensen foto’s en videobeelden van de schade deelden – met name van de zwaarst getroffen stad Shiraz in de provincie Fars – voor persoonlijk gewin.

‘Wij vragen onze dierbare burgers om geen aandacht te besteden aan nieuws uit onbekende bronnen op sociale media, want veel mensen willen profiteren van de recente overstromingen om hun publiek en aantallen volgers te vergroten,’ zei hij.

Dit terwijl de noordelijke steden en dorpen van noord-Iraanse provincies als Golestan, Mazandaran, Noord-Khorasan en Semnan door de hevige regenval van zondag 17 maart 2019 werden overstroomd en enorme schade leden vanwege het dramatische beleid van het Iraanse regime in reactie op natuurrampen.

Veel Iraniërs verloren hun leven of hun bezittingen aan het begin van het Perzische nieuwe jaar. Tienduizenden mensen werden dakloos en velen lijden zware financiële verliezen. Tientallen dorpen staan onder water en duizenden mensen brengen hun dagen door in verschrikkelijke omstandigheden, zonder enige beschutting tegen het slechte weer.

Het regime doet echter alles om  de omvang van de verwoesting te verbergen. Er wordt gemeld dat journalisten de toegang tot ziekenhuizen wordt ontzegd, om hen te beletten het aantal doden of gewonden te melden. Teheran, de hoofdstad van het land, wordt met een crisis bedreigd vanwege de stijgende waterstanden. De stad, waar 9 miljoen mensen wonen, wordt veel besproken op de sociale media.