Vanuit de Noord-Iraanse provinciehoofdstad Rasht wordt weer melding gedaan van arrestaties van Christenen die voorheen Moslim waren. Er hangen hen zware straffen boven het hoofd. Naar verluid van de Wereldvervolgingsranglijst van 2019 behoort het regime in Teheran tot de 10 ergste christenvervolgers ter wereld.

Volgens berichten van mensenrechtengroeperingen werden er in de Noord-Iraanse provinciehoofdstad Rasht opnieuw leden van Christelijke huisgemeentes vanwege hun geloof opgepakt. Bij de arrestaties gaat het om voormalige Moslims die overgegaan zijn tot het Christelijke geloof.

Moslims die overstappen naar het Christendom, worden volgens de Islamitische wetgeving in Iran bedreigd met zware straffen, tot aan de doodstraf. Christenen met een moslimverleden mogen in Iran geen kerkgemeente stichten. Daardoor komen zij samen in eigen woningen voor hun eredienst. Altijd weer echter worden zij slachtoffer van razzia’s door de geheime dienst. De leden van de huisgemeentes worden gearresteerd en met de lege beschuldiging “Gevaar voor de staatsveiligheid” veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Op  23 februari werden in de stad Rasht de Christenen Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi en Behnam Akhlaghi opgepakt. Ze worden in de gevangenis van de Revolutionaire Garde vastgehouden.

Op 15 februari werden de Christenen Kamal Naamanian, Mohammed Vafada en Shahrooz Eslamdoost (op de foto’s vlnr) tijdens een eredienst van een huisgemeente opgepakt. Ook zij worden in de gevangenis van de Gardisten in Rasht vastgehouden.

Daar bevindt zich ook de pastor Matias Haknejad (links op de foto), die op 10 februari werd vastgezet, nadat de Gardisten een eredienst in de huisgemeente hadden bestormd. Net daarvoor op 30 januari waren al twee leden van diezelfde huisgemeente opgepakt; dat waren Kalil Dehkanpour en Hossein Kadivar. Deze beide Christenen worden vastgehouden in de Lakan-Gevangenis in Rasht.

De negen opgepakte Christenen behoren tot de gemeente van pastor Youcef Nadarkhani. Pastor Yousef (links op de foto) en de drie gemeenteleden Mohammadreza Omidi, Yasser Mossayebzadeh en Saheb Fadaie zitten sinds juli 2018 in de Evin gevangenis in Teheran vast.

De vier voormalige Moslims werden in juli 2017 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De reden voor de veroordeling was hun overstap naar het Christendom en hun actieve medewerking in huisgemeentes. Nadarkhani en Omidi werden daarnaast bestraft met twee jaar verbanning na hun gevangenisstraf. Die verbanningsplaatsen zijn gelegen in het uiterste zuiden van Iran, zo’n 2000 kilometer van hun woonplaats verwijderd.

De gevangenen worden steeds weer onder druk gezet om zich van hun geloof af te keren. Zij blijven toch staan op hun recht op godsdienstvrijheid en ze houden vast aan hun religieuze overtuiging.

Pastor Nadarkhani werd wereldwijd bekend, toen de Revolutionaire rechtbank hem in 2010 wegens “Afvalligheid van de Islam” ter dood veroordeelde. Dat leidde tot een internationale protestgolf. In 2012 kon Nadarkhani de gevangenis verlaten, maar hij werd ondertussen telkens weer gearresteerd en lastiggevallen omdat hij zijn gemeentewerk niet opgaf.

Naar verluid van de Wereldvervolgingsranglijst van 2019 behoort het regime in Teheran tot de 10 ergste christenvervolgers ter wereld. Mensenrechtenactivisten appelleren de wereldgemeenschap eraan, zich in te zetten voor de vervolgde Christenen in Iran.