Het Verbond van Schrijvers, PEN International, waarbij 144 PEN-centra in 102 landen zijn aangesloten, eist de intrekking van het tegen de Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh gevelde, onterechte vonnis en haar onmiddellijke invrijheidstelling.

Die internationale steun voor de in Iran gevangen gezette mensenrechtenadvocaat (foto) neemt toe. De hoog aangeschreven juriste werd in maart, alleen voor haar inzet voor mensen- en vrouwenrechten, door het Revolutionaire Gerechtshof in Teheran, tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld. Daarmee kwam haar totale gevangenisstraf op 38 jaar, want Nasrin Sotoudeh was in september 2016, in een ander proces, al tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Haar veroordeling heeft in Iran en wereldwijd tot verontwaardiging en protesten geleid.

Op 11. April werd Nasrin Sotoudeh de “One Humanity Award” van het Canadese PEN-centrum toegekend.  De Schrijversvereniging eerde daarmee haar inzet voor de mensenrechten en ondersteunde tegelijkertijd daarmee de eis tot onmiddellijke invrijheidstelling van de advocate. Het is de tweede keer dat Nasrin Sotoudeh met deze prijs van het Canadese PEN-centrum wordt geëerd.

De bekende Canadese schrijfster  Margaret Atwood  riep op om de mensenrechtenadvocaat vrij te laten „Nasrin Sotoudeh heeft vrouwen en kinderen onvermoeibaar juist tegen zulke veroordelingen verdedigd, als haar nu worden aangedaan, om haar tot zwijgen te brengen. “, aldus Margaret Atwood. „Laten wij er gezamenlijk naar streven dat Nasrin Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrij gelaten.“

Richard Stursberg, de president van het Canadese PEN-centrum, kenmerkte Nasrin Sotoudeh als een heldin. Ze heeft de vrijheid van meningsuiting onder ondragelijke omstandigheden verdedigd, zonder zich te laten intimideren. Met deze prijs wordt zij voor haar moed en oprechtheid onderscheiden.

verdere informatie

Nasrin Sotoudeh, aan wie in 2012 de Sacharow-mensenrechtenprijs van het EU-Parlement werd toegekend, zit sinds juni 2018 in de Evin gevangenis van Teheran. Ze heeft in de laatste jaren talrijke politieke gevangenen en verdedigers van vrouwenrechten bijgestaan en zich actief tegen de sluierverplichting gekeerd. De advocate zet zich in voor de afschaffing van de doodstraf en heeft minderjarigen van hun executie gered. Op grond hiervan zat zij reeds van 2010 tot 2013 gevangen.

Reeds in maart heeft PEN International, de koepel van nationale  PEN-centra, geëist dat het vonnis tegen Nasrin Sotoudeh wordt vernietigd en dat zij onmiddellijk moet worden vrij gelaten. PEN International sloot zich hierbij aan bij de eis van de PEN-centra van Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

Het Verbond van Schrijvers is uiterst bezorgd over het onrechtmatige vonnis dat over Nasrin Sotoudeh is uitgesproken. Hiermee zijn de rechten van de advocate ernstig geschonden. Nasrin Sotoudeh is voor velen in de gehele wereld een voorbeeld van burgermoed. Haar veroordeling is een duidelijk teken dat de Iraanse justitie een instrument van onderdrukking is geworden.

PEN International is de koepelorganisatie van 144  PEN-centra in 102 landen en is adviserend lid van de UNESCO.