De internationale ondersteuning van de in Iran gearresteerde Nasrin Sotoudeh neemt toe. Wereldwijd protesteren mensen tegen haar veroordeling tot bijna veertig jaar gevangenisstraf.

EU-Parlementsvoorzitter Antonio Tajani (foto) heeft aan het begin van de zittingsweek van het Europarlement in Straatsburg op 15 april de onmiddellijker invrijheidstelling van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh geëist. Haar “enige overtreding was dat zij zich inzette voor de verdediging van de mensenrechten”, aldus Tajani in zijn toespraak voor de algemene vergadering.

De hoog aangeschreven juriste Nasrin Sotoudeh (foto) werd in maart door en Revolutionair Gerechtshof in Teheran, alleen wegens haar betrokkenheid bij de verdediging van mensen- en vrouwenrechten, tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld. Daarmee bedraagt haar totale straf 38 jaar, omdat al in september 2016, voor een ander geval, haar een straf van vijf jaar was opgelegd. Haar veroordeling heeft zowel in Iran als wereldwijd tot verontwaardiging en protesten geleid.

Nasrin Sotoudeh, aan wie in 2012 de  Sacharow-Mensenrechtenprijs door het EU-Parlement werd verleend, is sinds juni 2018 opgesloten in de Evin gevangenis van Teheran. Ze heeft de afgelopen jaren vele politieke gevangenen en vrouwenrechtenverdedigers bijgestaan en zich actief tegen de sluierverplichting gekeerd. De advocate zet zich in voor de afschaffing van de doodstraf en heeft minderjarigen van de executie gered. Op grond hiervan zat zij al van 2010 tot 2013 gevangen.

Al in maart heeft het Europarlement, d.m.v. een door alle fracties gesteund besluit, de onmiddellijke en onvoorwaardelijke invrijheidstelling van Nasrin Sotoudeh geëist.

Het besluit maant het regime in Teheran aan om alle mensenrechtenverdedigers, vreedzame politieke gevangenen en journalisten, die alleen door het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en deelname aan vreedzame demonstraties zijn gearresteerd en veroordeeld, onmiddellijk en onvoorwaardelijk in vrijheid te stellen. Het moet onder alle omstandigheden zeker gesteld worden dat mensenrechtenverdedigers, advocaten en journalisten hun werk zonder bedreiging, intimidatie en benadeling kunnen doen.

Antonio Tajani

Antonio Tajani 

Tajani op een congres van de Europese Volkspartij, 2006 (foto)

Geboren 4 augustus 1953

Rome, Italië

Politieke partij UMI (jaren 1970)

Forza Italia (1994–2009)

PdL (2009–2013)

Forza Italia (sinds 2013)

Beroep Politicus

Voorzitter Europees Parlement 

Huidige functie

Aangetreden 17 januari 2017

Voorganger Martin Schulz

Lid Europees Parlement 

Huidige functie

Aangetreden 1 juli 2014

Europees commissaris belast met Industrie en Ondernemerschap (tevens vicevoorzitter) 

Aangetreden 9 februari 2010

Einde termijn 30 juni 2014

President José Manuel Barroso

Voorganger Günter Verheugen

Opvolger Ferdinando Nelli Feroci

Europees commissaris belast met Vervoer (tevens vicevoorzitter) 

Aangetreden 9 mei 2008

Einde termijn 9 februari 2010

President José Manuel Barroso

Voorganger Jacques Barrot

Opvolger Siim Kallas

Lid Europees Parlement 

Aangetreden 19 juli 1994

Einde termijn 8 mei 2008

Portaal      Politiek 

Antonio Tajani (Rome, 4 augustus 1953) is een Italiaans politicus. Hij werd op 17 januari 2017 verkozen als voorzitter van het Europees Parlement. Van 1 juli 2014 tot zijn verkiezing als voorzitter was hij al een van de veertien vicevoorzitters en als zodanig lid van het Bureau.[1] Tussen mei 2008 en juni 2014 was Tajani Europees commissaris, eerst belast met Transport in de commissie-Barroso I, daarna met Industrie en Ondernemerschap in de commissie-Barroso II. In beide gevallen was hij tevens vicevoorzitter. Tajani is lid van Forza Italia (EVP).

Opleiding en vroege carrière

Hij studeerde rechten aan de Universiteit Sapienza Rome, en was actief in de pers en de media.

Sinds 1994 was hij een Italiaans volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement en sinds 2001 is hij lid van de gemeenteraad van Rome.

Europese Commissie

Hij was sinds 9 mei 2008 vicevoorzitter in de commissie-Barroso I en commissaris voor Transport. Hij volgde Franco Frattini op als commissaris, nadat deze op 8 mei van dat jaar ontslag genomen had en minister van Buitenlandse Zaken onder Silvio Berlusconi werd. Hij kreeg het bevoegdheidspakket van Frans commissaris Jacques Barrot.

Na de Europese verkiezingen 2009 werd Tajani opnieuw de Italiaanse eurocommissaris, nu in de tweede commissie Barroso, die op 10 februari 2010 aantrad. Ditmaal was hij belast met de portefeuille Industrie en Ondernemerschap. Tajani werd, vanwege zijn verkiezing tot lid van het Europees Parlement, op 1 juli 2014 als commissaris opgevolgd door Ferdinando Nelli Feroci, kort voor het einde van het mandaat van de commissie-Barroso II.

Tweede periode Europees Parlement

Op 1 juli 2014 begon Tajani aan zijn tweede periode in het Europees Parlement. Hij werd verkozen tot een van de veertien vicevoorzitters, belast met onder andere conciliatie en de LUX-prijs. Op 13 december verkoos de EVP Tajani tot haar kandidaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement, als opvolger van Martin Schulz.[2] Hij won de verkiezing op 17 januari 2017 van Gianni Pittella, met 351 tegen 282 stemmen in de vierde stemronde