Het regime in Teheran reageert met repressie op de vreedzame burgerprotesten: op 1 mei werden in Teheran meer dan 35 vakbondsleden en 2 journalisten gearresteerd. Verdedigers van mensenrechten eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van alle personen, die, omdat zij zich bij een vakbond aansluiten en vreedzaam gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting en vergadering, zijn gearresteerd.

Op 1 mei hebben in verschillende Iraanse steden werknemers zich verzameld om deel te nemen aan vreedzame demonstraties.  Ze eisten een rechtvaardig loon en uitbetaling van hun loonachterstand. Door de verkeerde economie, corruptie, hoge inflatie en de enorme stijging van de levensmiddelenprijzen leven grote delen van de Iraanse bevolking inmiddels onder de armoedegrens.

De demonstranten eisten bovendien het recht op om zich in onafhankelijke vakbonden te organiseren.

Onafhankelijke vakbonden zijn in Iran verboden, de leden ervan worden vervolgd en gearresteerd. In de loop van het afgelopen jaar werden honderden vakbondsactivisten opgepakt en aangeklaagd. Er dreigen voor hen, vanwege hun inzet voor maatschappelijke rechtvaardigheid, lange gevangenisstraffen.

Op 1 mei eisten de demonstranten ook de onmiddellijke vrijlating van hun collega’s. Bij een demonstratie voor het parlement in Teheran beschuldigden zij het regime van het gevangen zetten van onschuldige arbeiders, terwijl corrupte overheidsfunctionarissen straffeloos blijven.

Het regime in Teheran reageert met geweld en onderdrukking op de protesten. De demonstratie voor het parlementsgebouw in Teheran werd door Revolutionaire Gardisten met geweld uiteengeslagen. Daarbij werden minstens 35 vakbondsleden gearresteerd, waaronder de vakbondsmannen Reza Shahabi, Hassan Saeedi, Vahid Fereidouni, Asadollah Soleimani en Nasser Moharramzadeh, maar ook de twee journalisten Kayvan Samimi en Marzieh Amiri. Volgens ooggetuigen werden de gearresteerden bij hun aanhouding geslagen en verwond.

Tot de demonstranten die op 1 mei werden gearresteerd, behoort ook de bekende vakbondsman Reza Shahabi, die al vele malen vanwege zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid gevangen zat.

Al op 26 april werd in Teheran een vergadering van onafhankelijke vakbonden, ter voorbereiding van de 1 mei-viering, door de Gardisten van het regime met geweld verstoord. Daarbij werden negen mannen en drie vrouwen, die lid zijn van het Vrije Vakverbond (FWTUI) van Iran, gearresteerd.  De vakbondsman Alireza Saghafi en de vakbondsvrouwen Haleh Safarzadeh en Parvin Mohammadi bevinden zich nog steeds in hechtenis.

Parvin Mohammadi, Vicevoorzitter van het Vrije Vakverbond van Iran (FWTUI), werd einde april opnieuw gearresteerd. Aan het begin van het jaar had ze al voor meerdere weken vastgezeten, omdat ze openlijk tegen de onderdrukking in Iran had geprotesteerd.

Tot de gevangenen, die zich in Iran in hechtenis bevinden, alleen omdat zij zich vreedzaam ingezet hebben voor de rechten van de werknemers, behoren ook de  verdedigster van burgerrechten Sepideh Gholian en de vakbondsman Esmail Bakhshi (foto). Sinds januari 2019 zitten zij gevangen in de zuidwestelijke stad Ahwaz – dit is en vergeldingsmaatregel voor het feit dat zij in het openbaar hebben gesproken over de folteringen die zij moesten ondergaan tijdens hun gevangenschap in november en december van 2018 -.

Verdedigers van de mensenrechten eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van alle personen , die in Iran gevangen zitten omdat zij zich bij een vakbond aansluiten en vreedzaam gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting en vergadering.