De vrouw van Amir Salar Davoudi heeft bevestigd dat hij is veroordeeld tot in totaal 30 jaar, waarvan de hoogste bijdrage een straf van 15 jaar is, op beschuldiging van “het tot stand brengen van een kanaal in de Telegram app”. Davoudi zit sinds november 2018 in hechtenis op beschuldiging van “het beledigen van ambtenaren”, “propaganda tegen de staat”, “samenwerking met vijandige landen door het geven van interviews via een buitenlands televisiekanaal”, en “het vormen van een groepering met de bedoeling de staat omver te werpen”. Tannaz Kolahchian, de vrouw van Davoudi, schreef op haar eigen pagina dat hij is veroordeeld tot 30 jaar voor meerdere aanklachten door Afdeling 15 van het Revolutionaire Gerechtshof. Hij heeft besloten niet tegen dit vonnis in beroep te gaan.

Davoudi, een 27-jaar oude advocaat en burgerrechtenactivist, die als raadsman verschillende, om politieke redenen, beklaagden in Iran heeft bijgestaan, werd aangehouden door agenten van het rechts- en veiligheidssysteem in zijn bureau op 20 november 2018. De veiligheidsagenten doorzochten ook Davoudi’s huis en kantoor en namen een aantal van zijn persoonlijke bezittingen mee. Hij was al verschillende malen in hechtenis genomen en was gewaarschuwd dat hij niet in het openbaar iets over zijn cliënten en hun omstandigheden mocht vertellen. De tweede zitting van zijn proces werd gehouden op 4 mei 2018 bij Afd. 15 van het Revolutionaire Gerechtshof.

In minder dan een jaar is Amir Salar Davoudi de derde bekende advocaat, die mensenrechten¬verdedigers en politieke gevangen bijstaat, die in Iran in de gevangenis belandt voor zijn vreedzame activiteiten. De prominente gevangengezette  advocaten Nasrin Sotoudeh en  Mohammad Najafi zitten op dit ogenblik een straf van drie jaar uit en hun wacht nog in totaal 19 jaar achter de tralies.

Tannaz Kolahchian’s vrouw, twitterde dat Davoudi tot 30 jaar was veroordeeld  vanwege de inhoud van zijn sociale media vermeldingen, 15 jaar van de straf heeft betrekking op Artikel 134 van het Islamitisch Wetboek van Strafrecht van het land  (hiertegen is beroep mogelijk). Kolahchian vermeldde ook dat haar echtgenoot heeft “besloten had niet tegen dit vonnis in beroep te gaan.” Ze gaf geen toelichting over het “waarom”.

Echter, de prominente, gedetineerde advocate Nasrin Sotoudeh, waarvan de gevangenschap de internationale  krantenkoppen haalde, gaf in maart 2019 aan, dat zij niet tegen haar lange gevangenisstraf in beroep zou gaan,  uit protest tegen het Iraanse justitiële systeem.

Davoudi’s vonnis is weer een voorbeeld van een ongehoorde aanval op de beroepsgroep van juristen en  een juiste rechtsbedeling door de rechterlijke macht en de veiligheidsdiensten van de gevestigde orde in Iran.