In een open brief drukten tien Iraanse politieke gevangen die in de Gohardasht gevangenis in Karaj vastzitten, hun solidariteit uit met de familie van politiek gevangene Alireza Shir-Mohammad Ali, 21, die recentelijk door de agenten van het Iraanse regime in de gevangenis is gedood met messteken.

Zij verwezen naar andere gevangenen die vastzaten op een manier die in overtreding is op de wet die onderscheid maakt tussen gevangenen voor sociale of voor politieke misdrijven.  De tien ondertekenaars vroegen de internationale gemeenschap straf te eisen voor de organisatoren van deze moord en om te staan voor de basale rechten van andere Iraanse politieke gevangenen.

Een deel van hun brief is als volgt:

“ Verleden week liet het nieuws over de moord op Alireza en het voorstellen van de rouw van zijn moeder die haar geliefde zoon verloor, ons achter in diepe zorg. De moord op deze politieke gevangene was noch het eerste noch het laatste voorbeeld van dit soort. Pas nog stierf een voormalig medegevangene, Vahid Sayadi Nasiri, door hongerstaking en door het negeren door de gevangenbewaarders van Qom van zijn terechte eisen. Alireza werd ook onder verdachte omstandigheden gedood, ondanks het feit dat hij twaalf dagen was doorgekomen met een hongerstaking.

Als gevangenen die onze straf deels hebben uitgezeten in gewone cellen en in eenzame opsluiting, weten wij dat het verboden is voor de gevangenen in eenzame opsluiting om hun celdeur open te laten staan, laat staan dat zij andere gevangenen messen mogen geven.

De bewering van de Nationale Gevangenis Organisatie dat zij politieke gevangenen niet met gevaarlijke gevangenen in een cel vasthouden, is absoluut een leugen en dient enkel als een excuus om deze afschuwelijke moord te rechtvaardigen. De aanwezigheid van politieke gevangenen is bewijs voor het verwerpen van deze bewering. Gevangenen zoals Ismail Bakhshi, Amir Amirgholi, Jafar Azimzade in de Evin gevangenis, Mrs. Monireh Arabsahi, Yasmine Ariani, Saba Kurd-Afshari, Shokoufe Yadollahi, Sepide Moradi, Elham Ahmadi, Marizieh Amiri, Atefe Rangriz, Neda Naji, Sepide Gholyan en anderen in de Gharchak gevangenis, en dozijnen Soefistische gevangenen, Sohail Arabi, Akbar Bagheri in de Fashafoye gevangenis en anderen.

Daarom roepen wij, de politieke gevangenen van de Gohardasht gevangenis, in diepe solidariteit met de familie van onze omgekomen maat, alle vrijheidslievende mensen op om hun zwijgen te verbreken en op te komen voor Alireza en voor de rechten van andere onbekende politieke gevangenen in het land.”

De ondertekenaars van deze brief zijn: Arash Sadeghi, Ebrahim Firouzi, Payam Shakiba, Hassan Sadeghi, Saeid Shirzad, Saeid Safai, Saeid Masouri, Majid Assadi, Mohammad Banazadeh Amirkhizi, Mohammad Ali Mansouri