1 juli 2019 – De Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe wordt al meer dan drie jaar onder armzalige omstandigheden vastgehouden in de Evin-gevangenis. Verdedigers van mensenrechten, wereldwijd, eisen haar vrijlating.

De Britse  medewerkster bij een stichting, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die al meer dan drie jaar vastzit in de Evin-gevangenis in Teheran, heeft in juni door middel van een hongerstaking geprotesteerd tegen haar onrechtmatige detentie. Haar in Londen wonende echtgenoot, Richard Ratcliffe (foto),heeft zich bij die hongerstaking aangesloten en voor de ambassade van Iran door een wake van twee weken om ondersteuning van de mensenrechtencampagne voor de vrijlating van zijn vrouw verzocht.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar dochter Gabriella in augustus 2018, toen zij na een onderbreking van haar gevangenschap van drie dagen, weer terug moest.

De protestactie kreeg internationaal grote aandacht van de pers, waardoor het geval Nazanin Zaghari-Ratcliffe opnieuw in de openbaarheid kwam. Mensen in de gehele wereld verklaarden zich solidair met het protest. Meer dan 100 Britse parlementsleden, alsmede talrijke mensenrechten- verdedigers, vertegenwoordigers van kerkgenootschappen en Londense burgers bezochten de wake en drongen er bij de Britse regering op aan zich eindelijk eens in te zetten  voor de invrijheidstelling van een Britse onderdaan van Iraanse herkomst.

Vertegenwoordigers van kerkgenootschappen eisen deinvrijheidstelling van Nazanin Zaghari-Ratcliffe 

Meer dan 100 parlementsleden, waaronder de leider van de Labour partij,  Jeremy Corbyn, verklaarden zich solidair met de protestactie.
De 41-jarige Nazanin Zaghari-Ratcliffe werkte tot haar arrestatie voor de onafhankelijke journalisten-stichting, Thompson Reuters in Londen. Ze was met haar dochter Gabriella op bezoek bij haar familie in Teheran, toen zij op 3 april 2016 gearresteerd werd. Sindsdien zit zij gevangen. De ondertussen vijfjarige Gabriella is onder de hoede van haar grootouders  in Teheran en mag haar moeder alleen in de gevangenis zien. Gabriella is ook van haar vader gescheiden, omdat die Iran niet in mag.
In september 2016 werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe, op grond van een verzonnen aanklacht wegens zogenaamde „Poging tot omverwerping“, in Iran tot vijf jaar veroordeeld. De stichtingsmedewerkster had nooit aan politieke activiteiten in Iran meegedaan. Zoals Iran-deskundigen bevestigen, gebruikt het regime in Teheran haar gevangenschap als politiek drukmiddel – zoals dat ook met andere gevangenen met een dubbele nationaliteit het geval is.
Ook de werkgroep over willekeur bij arrestaties van de VN heeft bevestigd dat de opsluiting van Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Iran onrechtmatig is. Daarmee gaat het regime in Teheran tegen het internationaal recht in.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, heeft al vele malen de vrijlating van Zaghari-Ratcliffe geëist en hij verklaart dat de regering in Teheran gevangenen misbruikt als onderpand, om daarmee concessies af te dwingen.