5 Juli, 2019 – Iran’s Rechterlijke macht veroordeelt een leraar tot drie jaar gevangenis, 74 publieke zweepslagen en een boete voor het houden van een sit-in in de centrale provincie Isfahan.

Volgens het oordeel uitgesproken door de 103de tak van het Shahreza Strafhof, Hamidreza Rahmati, die lid is van de Isfahan Vereniging van leraren, is veroordeeld tot 18 maanden gevangenis en 74 publieke zweepslagen voor beschuldigingen van “het verstoren van de openbare orde door een abnormale daad buiten het Onderwijs Afdeling gebouw”. Hij is voor nog eens 18 maanden en een boete van 20 miljoen Iraanse tomans (rond $600) voor “het plaatsen van berichten op sociale media die tot geweld aanzetten.

De leraaractivist werd gearresteerd en daarna op borgtocht vrijgelaten voor een een eenzame sit-in van negen dagen buiten het Shahreza Departement van Onderwijs eind december als protest tegen de wijd verspreide arrestaties van leraren gedurende hun nationale staking.

Het Isfahan hof verplichtte Hamidreza Rahmati ook om een lijst te schrijven en publiceren op sociale media met 40 diensten en prestaties van het Iraanse Regiem gedurende hun 40 jaar bewind.

Tengevolge van een leraar staking” in Iran op november 13 en 14, 2018, in meer dan 80 steden, veiligheidstroepen hielden een aantal activisten en leraren aan. De Iraanse Coördinatieraad voor leerkrachten, die de organisatie is die tot de staking opriep, zei in een verklaring dat tenminste 30 activisten werden opgeroepen terwijl 12 leraren werden vastgezet.

Leraar activisten worden systematisch vervolg door het Iraanse Regiem. Zij worden gevangen gezet en veroordeeld tot forse gevangenisvoorwaarden.

Desondanks hebben Iraanse functionarissen herhaald dat Iran geen politieke gevangenen heeft. Iran staat erop om gevangen activisten, arbeiders en dissidenten “veiligheidsgevangenen” te noemen.

Op maandag, gedurende een live televisieprogramma, een woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht zei dat “we geen politieke gevangenen hebben”. “Zij die soms aanspraak maken (om politieke gevangene te zijn) zijn degenen die misdaden hebben begaan tegen de veiligheid”. ( SMV 5 Juli, 2019).