5 juli 2019 – Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die alleen daarom gevangen zitten omdat zij hun recht op godsdienstvrijheid hebben gebruikt.

Bij de in de stad Bushehr opgepakte Christenen gaat het om Pooriya Peyma, Fatemeh Talebi, Maryam Falahi, Sam Khosravi, Khatoon Fatolahzadeh, Sasan Khosravi, Marjan Falahi en Habib Heydari (op de foto vlnr)

Volgens de berichten van mensenrechtenactivisten werden op 1 juli in de zuidwest-Iraanse stad Bushehr acht voormalige Moslims, die Christen waren geworden, door politie van de regering gearresteerd. De vier vrouwen en vijf mannen werden met geweld afgevoerd, nadat er doorzoekingen in hun woningen en op hun werk waren gedaan. Bijbels, christelijke lectuur en foto’s werden in beslag genomen en ook computers en talrijke persoonlijke bezittingen.

Terwijl de 61-jarige Khatoon Fatolahzadeh nog diezelfde dag werd vrijgelaten, zitten de anderen nog vast in de centrale van de MOIS in Bushehr, in eenzame opsluiting, zonder toegang tot een advocaat te hebben.

Vanuit verscheidene Iraanse steden zijn vanaf het begin van dit jaar minstens 34 Christenen gearresteerd wegens hun geloof, voor zover nu bekend is; waarbij de schaduwcijfers heel veel hoger zouden kunnen zijn. Het werkelijke aantal arrestaties van Christenen is veel hoger dan die 34.

Al in april van dit jaar heeft een Revolutionaire rechtbank in Bushehr de in juni 2018 tegen 16 Christenen aanhangige gevangenisstraffen bevestigd. De 16 voormalige Moslims werden louter wegens het overgaan naar het Christelijk geloof veroordeeld. Twaalf van hen moeten nu elk een jaar in de cel, voor de anderen staat er een straf van vijf maanden.

De arrestaties en bestraffing van Christenen zijn onderdeel van een vervolgingscampagne van het islamitische regime in Teheran dat zich in het bijzonder richt tegen Christen geworden Moslims. Het regime verscherpt – met minachting voor haar internationale verplichtingen – de onderdrukking van de religieuze minderheden in het land. Mensenrechtenactivisten eisen de directe vrijlating van alle gevangenen die enkel vastzitten omdat zij gebruik maakten van hun recht op godsdienstvrijheid.