4 juli 2019 – Gholamhossein Esmaili, woordvoerder van het Iraanse rechtssysteem, zegt dat er geen politieke gevangenen in Iran zijn.

Gholamhossein Esmaili deed deze uitspraak tijdens een live televisie uitzending, nadat hem een vraag was gesteld over de recente dood van een politieke gevangene, die vermoord werd in de beruchte Fashafuyeh gevangenis in Teheran en waarom politieke gevangenen niet werden gescheiden van gewone criminelen.

Esmaili zei; “Degenen die dat claimen (dat zij politieke gevangenen zijn) zijn zij, die misdaden hebben begaan tegen de veiligheid”.

Esmaili probeerde ook toe te dekken dat het regime verantwoordelijk is voor de dood van de 21-jarige Shir Mohammad Ali, die dood werd gestoken door twee gevangenen op 10 juni.

Shir Mohammad Ali werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, vanwege een “veiligheids”aanklacht van “godslastering,” “belediging van de stichter van de Islamitische Republiek,” “belediging van de leider” en “het verspreiden van propaganda” tegen het regime.

Andere autoriteiten van het  Iraanse regime hebben ook voortdurend ontkend dat er politieke gevangenen in Iran zijn.

Eerder al, in februari 2019, beweerde het vroegere hoofd van de rechterlijke macht, Sadeq Amoli Larijani,  dat Iran geen politieke gevangenen heeft.

In en bijeenkomst met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht op 4 februari in Teheran zei Amoli Larijani dat “We op dit ogenblik niet zulke gevangenen hebben.”

Verschillende activisten leggen uit op de sociale media dat op het ogenblik het jargon van het rechtssysteem voor “politieke gevangenen” is: “veiligheids gevangenen.”

Internationale mensenrechten-waakhonden hebben waargenomen dat de meeste politieke activisten worden aangeklaagd wegens “handelingen tegen de veiligheid,” waarschijnlijk omdat de overheid niet bekritiseerd wil worden van het hebben van “politieke gevangenen.”

Volgens een rapport van Human Rights Watch uit 2018 over Iran, zijn er op dit ogenblik zo’n duizend politieke gevangenen in Iran. Hiertoe behoren politieke gevangenen, die verbonden zijn met verschillende politieke groeperingen, maar ook journalisten en honderden aanhangers van religieuze minderheden, waaronder Baha’is, Derwisj en zij die zich tot het Christendom hebben bekeerd. Recentelijk, vond een 28-jarige gedetineerde van de Arabische Ahvazi minderheid de dood onder verdachte omstandigheden in het detentie centrum in Ahvaz, in het zuidwesten van Iran.