Mensenrechten schending in Iran

In Teheran worden vier vrouwen, die de burgerrechten verdedigen, alleen om hun vreedzame inzet voor sociale gerechtigheid, gevangen gehouden.  Human Rights Watch doet verslag over wekenlange verhoren, eenzame opsluiting en onmenselijke hechtenisomstandigheden.

De Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist de onmiddellijke invrijheidstelling van vier Iraanse vrouwen, die burgerrechten verdedigen en die alleen om deelname aan vreedzame burgerprotesten voor sociale rechtvaardigheid in hechtenis zijn genomen.

Neda Naji, Marzie Amiri, Atefeh Rangriz en Anisha Assadolahi (op de foto v.l.n.r.), die zich ook voor rechten van vakbonden inzetten, werden op 1 mei 2019 in Teheran bij een vreedzame betoging ter gelegenheid van de internationale dag van de arbeid, gearresteerd. Ze werden op beschuldiging van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid, onterecht, gevangen gezet.

Marzie Amiri, die ook als Journaliste werkt, Neda Naji en Atefeh Rangriz werden na hun arrestatie in afd. 209 van de Evin gevangenis in Teheran, die ressorteert onder de geheime dienst, gedetineerd en gedurende zeven weken verhoord. Amiri werd daarna in de vrouwenafdeling van de Evin gevangenis ondergebracht, terwijl Rangriz en Naji naar de vrouwengevangenis Gharchak, in de voorstad van Teheran, Shahr-e-Rey, werden overgeplaatst. Deze gevangenis is berucht vanwege zijn zeer onmenselijke behandeling van de gevangenen. De hygiënische omstandigheden in de gevangenis zijn mensonwaardig en de medische verzorging van de gevangenen wordt met opzet nagelaten.

Protest tegen armoede in Iran

De vreedzame betogingen op 1 mei werden in Teheran door Gardisten van het regime gewelddadig onderdrukt. Veel deelnemers werden aangehouden

Anisha Assadollahi, die kort na haar arrestatie op 1 mei, tegen betaling van een borgsom was vrijgelaten, werd op 18 juni door 12 Gardisten van het regime opnieuw gearresteerd op haar werkplek. Ze zit op dit ogenblik in de Evin gevangenis in eenzame opsluiting. Bezoek van familieleden wordt niet toegestaan.

Onafhankelijke vakbonden zijn in Iran niet toegestaan, hun leden worden vervolgd en gearresteerd. In de loop van het afgelopen jaar werden talrijke vakbondsactivisten in Iran aangehouden en aangeklaagd. Hen dreigt alleen vanwege hun vreedzame inzet voor sociale rechtvaardigheid een lange gevangenisstraf.

Op 1 mei 2019 werden in Teheran meer dan 35 deelnemers aan betogingen aangehouden. Verdedigers van mensenrechten eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van alle personen, die gevangen zitten omdat zij gebruik maakten van hun recht om zich in een vakbond te verenigen en hun recht op vrije meningsuiting en vergadering.