3 augustus 2019 – Tijdens een inval op maandag 22 juli heeft de inlichtingendienst de moeder van een politieke gevangene gearresteerd.

Farangis Mazloumi, moeder van Soheil Arabi, een prominente politieke gevangene, werd gearresteerd en naar een onbekende locatie gebracht op maandag 22 juli, nadat acht agenten van de inlichtingendienst het huis van haar zus waren binnengevallen.

Ze grepen de mobiele telefoons van Farangis Mazloumi en haar zuster en namen haar vervolgens mee naar een onbekende locatie.

Soheil Arabi zit sinds 2013 een gevangenisstraf van zevenenhalf jaar uit omdat hij op Facebook het Iraanse regime bekritiseerde.

In oktober 2018 werd hij tot nog eens zes jaar achter de tralies veroordeeld, waarmee zijn totale straf tot tien jaar werd verlengd, omdat hij zich in de gevangenis waar hij sinds februari 2018 wordt vastgehouden schuldig heeft gemaakt aan vreedzaam activisme.

In de loop van de afgelopen jaren is hij onderworpen aan verschillende vormen van mentale en fysieke martelingen. Hij is ten minste drie keer langdurig in hongerstaking gegaan uit protest tegen de brute mishandeling van gevangenen door de gevangenisbewakers en de ondervragers.

Zijn moeder, Farangis Mazloumi, staat al jaren onder enorme druk. Ze reisde lange afstanden naar de gevangenis, maar heeft haar zoon niet kunnen bezoeken.

Bij een eerdere gelegenheid zei ze: ‘Ik word dag en elke nacht geteisterd door verdriet. Zal ik nog 11 jaar leven? Hoe kan ik dit lijden verdragen? Kan mijn hart al die martelingen verdragen? Is het leven en de jeugd van onze kinderen zo weinig waard? Telkens wanneer ik naar de rechtbank ging, kreeg ik onverschillige, brutale antwoorden. Wie zal mijn pleidooi tegen al die onderdrukking beantwoorden?”.