10 august 2019 – De in Iran gevangene Britse Staatsburger Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd gedwongen naar de Psychiatrische afdeling verwezen en daar zes dagen lang geboeid en opgesloten zonder contact met de buitenwereld.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar Dochter Gabriella in augustus 2018, toen zij na een driedaagse onderbreking naar de gevangenis moest terugkeren.

De Britse Stichting medewerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die sinds meer dan drie jaar ten onrechte in de Teheraanse Evin-gevangenis gevangen zit, werd op 15 juli dwangmatig overgeplaatst naar de Psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Teheran en daar zes dagenlang ingesloten.

In het ziekenhuis stond de veertigjarige gevangene onder strenge bewaking door Revolutie gardisten, die geen enkel persoonlijk of telefonisch contact met haar familie toelieten. Haar in Teheran levende ouders werden geen bezoek aan hun dochter toegestaan, en de bezorgde familie werd niet geïnformeerd over waarom en hoe lang Nazanin Zaghari-Ratcliffe in de Psychiatrische afdeling moest blijven.

Nadat zij op 20 juli weer naar de gevangenis teruggebracht was, durfde Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar in Londen levende echtgenoot te telefoneren. Zij vertelde hem dat zij in de Psychiatrische afdeling alleen in een kleine kamer, waarvan het raam was verduisterd en de deur niet open stond, vastgehouden werd. Zij zou de hele tijd aan handen en voeten geboeid en aan het bed gekluisterd zijn geweest. Zo zou zij zes dagen lang in die ruimte opgesloten zijn geweest en in onwetendheid over haar verdere lot gelaten worden.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe duidt, wat zij in het ziekenhuis doorgemaakt heeft, als “Foltering”. Zij is “door een hel gegaan” en pas uit de Psychiatrie afdeling naar buiten gebracht, toen zij dreigde zichzelf iets aan te doen. Haar innerlijke en lichamelijke gezondheidstoestand is door de traumatische ervaring van de mishandelingen in de Psychiatrische afdeling verder verslechterd.

Free Nazanin

Mensenrecht vertegenwoordigers vermoeden, dat de mishandelingen van Nazanin Zaghari-Ratcliffe in de Psychiatrische afdeling een straf maatregel van het Teheraanse Regiem tegen de gevangene was, die in juni met een tweeweekelijkse hongerstaking geprotesteerd heeft tegen haar onrechtmatige gevangenisstraf.

Haar echtgenoot Richard Ratcliffe (Foto) heeft zich bij de hongerstaking aangesloten en met een twee weken lange wake voor de Iraanse ambassade in Londen de vrijlating van zijn vrouw ge-eist. De protestactie vond opmerkelijk weerklank bij de internationale press, waardoor het geval Nazanin Zaghari-Ratcliffe opnieuw in de openbare aandacht werd gebracht. Mensen over de hele wereld verklaren zich solidair met het Protest.