7 augustus 2019 – Steeds meer vrouwen, die zich in Iran verzetten tegen mensenrechtenschendingen en discriminatie, worden het slachtoffer van represailles, arrestaties en marteling in de gevangenissen van het regime in Teheran.

Volgens berichten van Mensenrechtengroeperingen worden vrouwen, die zich tegen de onderdrukking verzetten, in toenemende mate geconfronteerd met vervolging en geweld.

Op 28 juli werd de mensenrechtenadvocaat Esrin Darkale aangehouden en in de Evin-gevangenis in Teheran vastgezet. Esrik Darkale is lid van een vrouwenvereniging, die zich inzet voor sociaal geïsoleerde vrouwen en tegen huiselijk geweld.

De 23-jarige mensenrechtenjuriste Sepideh Gholian (foto) zit vast in de Shahr-e-Rey-vrouwengevangenis in Zuid-Teheran, die berucht is om de onmenselijke omstandigheden voor de gevangenen. Ze is eind juli in hongerstaking gegaan uit protest tegen het tegen de gevangenen gerichte geweld. Haar gezondheidstoestand is zorgwekkend.

Sepideh Gholian vertelde over herhaald slaan, vernederingen en seksuele beledigingen, die tijdens haar gevangenschap tegen haar werden gebruikt. Ze hadden meerdere keren haar stoel onder haar weggeschopt en  haar bedreigd met seksueel geweld en de dood. Intussen had ze het schreeuwen gehoord van mannen en vrouwen, die in de ruimte ernaast werden gemarteld. Men dreigde haar op dezelfde manier te behandelen, om haar tot een valse bekentenis te dwingen.

Foltering en mishandeling worden in de gevangenissen van het Regime in Teheran systematisch gebruikt om gevangenen tot bekentenissen of spijtbetuigingen te dwingen. Dit werd bevestigd in talrijke berichten van VN-experts.

Over de toenemende vervolging van vrouwen die zich in Iran tegen mensenrechtenschendingen verzetten en voor vrouwenrechten pleiten, bericht ook de Deutsche Welle in een artikel van 1 augustus 2019. Daarin staat o.a.:

Iraanse justitie tegen vrouwelijke activisten.

(…) Esrin Darkale werd op 28 juli gearresteerd in Gamsar, een kleine stad in de buurt van Teheran. Darkale is acticiste. “Ze heeft me een paar uur later vanuit de Evin-gevangenis in Teheran gebeld,” zegt Firouzeh Sharafedin, Darkales moeder, in gesprek met de DW. Haar stem trilt:  “Esrins plaats is niet in de gevangenis. Esrin is een alleenstaande moeder, ze heeft net haar baan verloren. Ze wilde zondag naar het arbeidsbureau gaan om een werkeloosheidsverzekering aan te vragen, toen ze gearresteerd werd.” (…)

Vrouwelijk activisten doelwit

Ze is lid van de Vereniging ‘Stem van Iraanse vrouwen’, waartoe ook vrouwelijke activisten uit verschillende delen van het land behoren. Ze hebben een kanaal op de in Iran verspreide messenger-diensten Telegram en Instagram en wisselen op sociale netwerken berichten uit. Hun programma heet: ‘Een beter leven voor Iraanse vrouwen’. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vergaderden ze in Teheran en hadden ze een lezingenavond georganiseerd.

Esrin Darkale had een lezing gehouden met de titel “Vrouwen als belangrijkste kracht van de protesten”. Ze had hem opgedragen aan de gearresteerde activiste Sepideh Gholian. De studente en activiste voor arbeidsrecht zit wegens steun aan de arbeidersprotesten in de gevangenis. De manifestatie van 8 maart lijkt nu ook de ‘Stem van Iraanse vrouwen’ noodlottig te worden. Vier leden werden in de afgelopen weken gearresteerd.

Reactie op de toenemende protesten

“Vrouwen en mannen die zich in Iran inzetten voor burger- en politieke rechten, staan tegenwoordig enorm onder druk,” bevestigt Raha Bahraini van Amnesty International. ‘De stroom van willekeurige en wederrechtelijke arrestaties is in Iran sterk toegenomen. De machthebbers willen daarmee kritische stemmen onderdrukken en de toenemende protesten tegen de economische toestand en de mensenrechtenschendingen in Iran met repressie verstikken.”

Gearresteerde activisten worden vaak wegens zogenaamd ‘in gevaar brengen van de staatsveiligheid’ of ‘propaganda tegen het politieke systeem’ voor de rechter gebracht. De laatste tijd worden ze tot lange vrijheidsstraffen veroordeeld. De laatste arrestatie was die van de studente en vakbondsactiviste Leila Husseinzadeh. Zij werd op 28 juli achter de tralies gezet. Daarbij gaat de repressie in de gevangenis verder. Dat schreef de 23-jarige Sepideh Gholian in een open brief vanuit de gevangenis.

Schijnproces en hongerstaking

Sepideh Gholian had in november 2018 deelgenomen aan arbeidersprotesten in de Zuid-Iraanse provincie Chusestan en daarover op sociale netwerken bericht. Protesterende arbeiders, die maandenlang geen loon hadden ontvangen, werden door veiligheidsdiensten wreed in elkaar geslagen.

De vakbondsactiviste Ishmail Bakhshi werd samen met Sepideh Gholian gearresteerd. Op de staatstelevisie werd in januari 2019 getoond, hoe Bakshsi en Gholian in een schijnproces moesten bekennen samenzweringen te hebben georganiseerd met buitenlandse Marxistische en communistische groeperingen, met het doel de regering te bestrijden en de Islamistische Republiek omver te werpen. Volgens berichten van Amnesty zijn beiden geslagen en gemarteld. Sepideh Gholian is uit protest tegen haar behandeling in hongerstaking gegaan. Sinds 23 juli eet en drinkt ze niet meer.