30 juli 2019 – Een jongeman is op 28 juli 2019 opgehangen in de noordelijk gelegen provincie Mazandaran omdat hij tijdens een vechtpartij op 16-jarige leeftijd een man had gedood. Volgens een mensenrechtengroep had de inmiddels 22 jaar oude jongen, die Touraj Qasemi heet, in de afgelopen zes jaar vastgezeten in de Nour-gevangenis. Touraj had, aldus het bericht, op zijn zestiende een 19-jarige man gedood in een gevecht.

Pogingen om de ouders van het slachtoffer hun eis – de doodstraf – te laten vallen haalden niets uit, en de delinquent werd vanochtend opgehangen in de gevangenis. Door de staat geleide persbureaus besteedden ook aandacht aan de executie, maar wijzigden de datum van het delict en de leeftijd van Touraj in een poging te verhullen dat hij werd terechtgesteld voor een vergrijp dat hij als minderjarige had gepleegd.

‘De gevangene, die ongeveer vijf jaar geleden in het dorp Angtaroud een 19-jarige man had vermoord, is vandaag terechtgesteld op 23-jarige leeftijd,’ beweerde de openbaar en revolutionair aanklager van Nour vandaag in reacties die werden gepubliceerd door de staatswebsite YJC.

Iran heeft na de revolutie van 1979 voor een grote verscheidenheid aan vergrijpen de doodstraf ingevoerd, waaronder drugshandel en religieuze overtredingen. Het behoort tot een handvol landen die minderjarige delinquenten executeert. Iran heeft het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties ondertekend, waarin staat dat het verboden is minderjarigen de doodstraf op te leggen.