24 Augustus 2019 – “Vrouwenrecht vrouwen, die zich tegen sluier dwang inzetten, zijn vrouwelijke Verdedigers van wereldwijd geldende Mensenrechten. Met de toepassing van onderdrukkende wetten, die vredige protesten een misdaad noemt, overtreedt het Regime in Iran haar internationale Mensenrecht verplichtingen”.

Zes Mensenrecht professionals, mannelijk en vrouwelijk, van de Verenigde Naties hebben op 16 Augustus de langdurige gevangenisstraffen van drie Iraanse vrouwen, die in Teheran openlijk geprotesteerd hebben tegen sluier dwang. De vrouwen hebben slechts gebruik gemaakt van hun recht op vrije meningsuiting.

De Iraanse Justitie moet de straffen opheffen en alle activisten, die vanwege hun inzet voor vrouwenrechten gevangen zitten, onverwijld vrijlaten, aldus een mededeling van het UN Mensenrecht bureau in Geneve. De experts eisen van het Teheraanse Regime om het recht op vrije meningsuiting te respecteren.

Vrouwenrecht vrouwen die zich tegen sluier dwang inzetten, zijn volgens de UN verklaring verdedigers van wereldwijd geldende Mensenrechten. Met het toepassen van onderdrukkende wetten die vredige protesten tot misdaad maakt, overtreedt het Regime in Iran haar internationale Mensenrecht verplichtingen.

Bij de UN vrouwelijke en mannelijke experts, die allen gerenommeerde wetenschappers in Mensenrechten en Volkenrecht zijn, gaat het om (in Foto v.l.n.r.):

• Javaid Rehman (Pakistan), Speciale verslaggever over de Mensenrechten situatie in Iran

• Meskerem Geset Techane (Ethiopie), Voorzitter van de werkgroep over discriminering van vrouwen en meisjes

• Michel Forst (Frankrijk), Speciale verslaggever over de toestand van Mensenrechten verdedigers

• Ahmed Shaheed (Malediven), Speciale verslaggever over Religie- en Geloofsvrijheid

• Dubravka Šimonovic (Kroatie), Speciale vrouwelijke verslaggever over geweld tegen vrouwen, de redenen en de gevolgen

• David Kaye (USA), Speciale verslaggever over Meningsvrijheid van vrouwenrecht vrouwen.

De 23-jarige Yasmin Aryani (links in de Foto) en haar moeder Monireh Arabshahi (FotoBild in het midden) werden op 31 juli elk tot 16 jaar gevangenis veroordeeld, hun mede-stijder Mojgan Keshavarz kreeg een gevangenisstraf van 23 jaar en 6 maanden. De reden: de drie vrouwenrecht vrouwen hadden op Wereld Vrouwendag in maart 2019 in de Teheraanse U-trein hun hoofddoeken afgedaan en ter ere van de Vrouwendag bloemen onder de vrouwelijke reizigers uitgedeeld. Met deze actie, zo luidt het oordeel, zouden de drie vrouwen door staatsvijandige propaganda de nationale zekerheid in gevaar hebben gebracht en tot “moralische corruptie en prostitutie” hebben aangespoord.

De UN-Mensenrecht professionals verklaarden dat de drie vrouwen met hun actie enkel vriendelijk tegen de sluier dwang en voor de keuze vrijheid van vrouwen hadden gedemonstreerd. Zij bekritiseren ook dat de veroordeelden na hun gevangenneming in april geen voldoende toegang tot advocaten hadden gehad. Naar opgaven van de Geneve bureaus zijn er sinds begin 2018 in Iran minstens 32 mensen vastgezet en tien tot gevangenisstraffen veroordeeld, omdat zij zich tegen sluier dwang verweerd hebben.