28 Augustus 2019 – In Iran werden opnieuw leraren, wegens hun vreedzame inzet tegen de onderdrukking en voor maatschappelijke rechtvaardigheid, gearresteerd en tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Volgens berichten van mensenrechtengroeperingen duren in Iran de represailles tegen leraressen en leraren, die zich inzetten op terreinen van mensenrechten en vakbonden, voort.

Op 19 Augustus werd de leraar Mohammad-Taghi Falahi (bovenste foto), die secretaris-generaal van de  Teheraanse lerarenvakbond is, tot 8 maanden gevangenisstraf en 10 zweepslagen veroordeeld. Dit omdat hij had deelgenomen aan een vreedzame demonstratie tegen onderdrukking en sociale rechtvaardigheid. De straf werd met drie jaar proeftijd uitgebreid. Mohammad-Taghi Falahi werd in de afgelopen maanden meermalen gearresteerd, voor het laatst op 2 mei 2019, bij een protestbijeenkomst voor het ministerie van onderwijs in Teheran. Na meerder dagen in de gevangenis, werd hij tegen betaling van een borgsom voorlopig vrijgelaten.

Al begin juli werd de leraar Hamidreza Rahmati (foto) in de stad Shahreza in Centraal-Iran (provincie Isfahan) tot drie jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen veroordeeld, omdat hij voor het schoolbestuursgebouw van zijn stad een wake had gehouden waarmee hij protesteerde tegen de arrestatie van leraressen en leraren en op het internet berichten had geplaatst over de schending van de mensenrechten in Iran. Hamidreza Rahmati, die bij de lerarenvakbond van de provincie Isfahan is aangesloten, heeft voor zijn protest alleen maar gebruik gemaakt van zijn recht op  vrije meningsuiting en van het vrije woord.

Op 18 augustus werd de leraar en burgerrechtenverdediger Abbas Vahedian-Shahroudi (op de foto met zijn dochter) in de stad Mashhad in het noordoosten van Iran gearresteerd. Hij had met andere burgerrechtenverdedigers een open brief ondertekend, waarin de dictatuur en de systematische onderdrukking in Iran aan de kaak werd gesteld en de aftreding werd geëist van de opperste leider Khamenei. Abbas Vahedian-Shahroudi was ook al op 11 oktober 2018, gedurende de landelijke lerarenstaking in Iran gearresteerd. Hij werd aangeklaagd wegens zogenaamd “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en twee en een halve maand in de gevangenis opgesloten en zonder rechtsbijstand verhoord, totdat hij op 30.12.2018 voorlopig in vrijheid werd gesteld.

Op 11 augustus werd de verdediger van burgerrechten Hashem Khastar (foto), gepensioneerd leraar, in de stad Mashhad gearresteerd, toen hij samen met andere demonstranten aan een vreedzame wake voor het revolutionaire Gerechtshof meedeed.  Het protest was gericht tegen het oneerlijke proces, dat was aangespannen tegen een andere mensen¬rechten¬verdediger, dat op die dag zou plaats vinden. Hashem Khastar heeft aan vele protestbijeenkomsten voor de rechten van leraren en gepensioneerden deelgenomen en werd de laatste jaren meermalen gearresteerd. Hij behoort ook tot de ondertekenaars van een open brief, waarin het aftreden van de hoogste regeringsleider, Khamenei, wordt geëist.

De internationale lerarenvakbond  (Education International), waarbij onderwijsvakbonden uit gehele wereld zijn aangesloten, heeft al op 4 december 2018 de invrijheidstelling geëist van alle leraressen en leraren, die in Iran vanwege hun deelname aan vreedzame protesten zijn gearresteerd. De Education International heeft opgeroepen tot een internationale solidariteitsbetuiging met de leerkrachten in Iran, die het slachtoffer zijn geworden van represailles en vervolging.