1 oktober 2019 – Het regime in Teheran scherpt de onderdrukking van religieuze minderheden aan. Mensenrechtenverdedigers eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van allen, die alleen maar gevangen zijn gezet, omdat zij gebruik maakten van hun recht op vrijheid van religie.

Volgens berichten van mensenrechtenorganisaties heeft de justitie van het regime in Iran opnieuw Christenen, alleen vanwege hun geloof, tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Mohammed Reza Rezaei (foto links) en Asghar Salehi moeten alleen vanwege hun Christelijk geloof voor zes manden de gevangenis in.

In september werden in Eqlid (in de provincie Fars, in het zuiden van Iran) drie voormalige moslims , die het Christelijk geloof hadden aangenomen, tot elk zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Het fundamentalistische regime in Iran criminaliseert de verbreiding van het evangelie als „staatsvijandige propaganda “. Asghar Salehi (43), Mohammad Reza Rezaei (35) en een ander lid van  de Christelijke gemeente werden op 22 september over dit vonnis in kennis gesteld.

Asghar Salehi en Mohammad Reza Rezaei werden in september 2018, samen met vier andere Christenen, gearresteerd toen gardisten van het regime een razzia in hun woningen uitvoerden. Asghar Salehi werd toen 11 dagen in de gevangenis vastgehouden en verhoord.  Na betaling van een borgsom werd hij voorlopig vrijgelaten.

meer Informatie: https://cip.nl/75682-iraanse-moslimbekeerlingen-krijgen-celstraf-voor-propaganda-tegen-de-staat

Represailles tegen familieleden van Christelijke gevangenen

Ondertussen is bekend geworden dat de familie van de in Iran gearresteerde pastor Yousef Nadarkhani blootgesteld is aan represailles.

Yousef Nadarkhani

Het schoolbestuur in Rasht (in het noorden van Iran), waar ook zijn familie woont, weigert de zoons van de pastor, Daniel (17) en Yoel (15), de uitreiking van hun diploma en verhindert daarmee hun verdere opleiding. Ze worden op deze manier gedwongen lessen te volgen in de religie van de Islam. Het bestuur erkent hun Christelijk geloof niet, omdat hun ouders vroeger moslims waren en zich bekeerden tot het Christendom.

Youcef Nadarkhani (op de foto met zijn vrouw) zit op dit ogenblik een gevangenisstraf van tien jaar uit in de Evin gevangenis van Teheran. Hij en nog drie andere leden van zijn gemeente werden in juli 2017 wegens vermeend „in gevaar brengen van de staatsveiligheid “ tot elk tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De werkelijke reden was hun overgang naar het Christendom en hun actieve medewerking aan de huisgemeente. In juli 2018 werden de vier Christenen in hun woonplaats Rasht gearresteerd en naar de beruchte Evin gevangenis in Teheran overgebracht.

De represailles  en gevangenisstraffen tegen Christenen maken deel uit van een kampanje van het Islamitische regime in Iran, die zich in het bijzonder richt tegen Christenen, die een islamitisch verleden hebben. Het regime verscherpt – onder minachting van hun volkenrechtelijke verplichtingen – de onderdrukking van religieuze minderheden.  Mensenrechtenverdedigers eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van alle gevangenen, die alleen maar gevangen zitten omdat zij gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrijheid van godsdienst.