Opnieuw zijn Journalisten en Vakbondsactivisten door de Justitie van het Regime in Teheran veroordeeld tot tussen zes en achtien jaar gevangenisstraffen, omdat zij aan vreedzame burgerprotesten voor sociale gerechtigheid hebben deelgenomen of daarover hebben bericht.

In Iran is de moedige protestbeweging voor vrijheid, mensenrechten en sociale gerechtigheid met gruwelijke onderdrukking door het islamitische Regime beantwoord. Met massale aanhoudingen en zware straffen probeert het Regime om de bevolking te intimideren en verdere protesten te verhinderen.

Begin september werden vier Journalisten en drie Vakbondsactivisten door de justitie van het Regime in Teheran onder het voorwensel van “Het in gevaar brengen van de staatszekerheid” tot gevangenisstraffen tussen zes en achtien jaar veroordeeld. De reden voor die harde bestraffing is, dat zij aan vreedzame burgerprotesten voor sociale gerechtigheid hadden deelgenomen of daarover hadden bericht. Mensenrechten activisten eisen de opheffing van de veroordelingen en de directe vrijlating van allen, die wegens hun vakbonds- of jounalistische arbeid of vanwege de uitoefening van hun recht op vrije mening en uitspraak in Iran gevangen zitten.

Esmail Bakhshi

Arbeidersprotesten in de stad Shush in Zuid-West Iran in november 2018 (in de foto links eist een demonstrant die de vrijlating van gevangen collega’s): Journalisten en Vakbondsactivisten, die aan de protesten hebben meegewerkt, werden nu door de Justitie van het Regime hard bestraft.

De gevangenis veroordelingen werden door rechter Mohammad Moghisseh geveld, die berucht is om zijn harde onterechte veroordelingen van politieke gevangenen en Mensenrecht activisten. Hij is een van de 82 functionarissen van het regime in Iran, tegen wie de Europese Unie inreis-verboden en vermogen-blokkades hebben ingesteld, omdat zij zich al jarenlang schuldig maken aan zware Mensenrecht overtredingen.

De vakbondman Esmail Bakhshi (Foto) werd tot drie en een half jaar gevangenis en 74 zweepslagen veroordeeld. Hij zat vanwege zijn actieve medewerking aan arbeidersstakingen sinds november 2018 gevangen in verschillende gevangenissen in de Zuid-Westelijke provincie Khusistan. Momenteel zit hij in de Evin-gevangenis in Teheran vast.

De vakbondsmannen berichten dat hij direct na zijn gevangenneming meerdere dagen zo brutaal is mishandeld aan zijn voeten en met knuppels geslagen, dat hij bewusteloos in zijn cel instorte. Bij zijn vrijlating van de gevangenis in december 2018  werden bloeduitstortingen en zwellingen aan hoofd en in het gezicht, gebroken ribben en inwendige bloedingen vastgesteld.

Esmail Bakhshi (Foto in het midden) bij Arbeiderprotesten in de Zuid-West Iraanse stad Shush.

Sepideh GholianDe 23-jarige Burgerechten vrouw Sepideh Gholian (Foto) werd tot 18 jaar gevangenis veroordeeld. De vakbond verbonden activiste werd in in november 2018 gevangen gezet, omdat zij op het internet over de represailles tegen stakende arbeiders had bericht. Zij zit momenteel in de Shahr-e-Rey-Vrouwengevangenis is Zuid Teheran gevangen.

Sepideh Gholian berichte over herhaalde slagen en sexuele vernederingen, beschimpingen en vastgrijpen, waaraan zij in de gevangenis onderworpen werd. Zij zou uitsluitend door mannen verhoord worden. Deze hadden haar met moord bedreigd, om haar tot een valse bekentenis te dwingen. Intussen heeft zij de schreeuwen van mannen en vrouwen gehoord, die in aangrenzende ruimten werden gefolterd.

De vakbondman Mohammad Khanifar (Foto) werd eveneens wegens zijn medewerking aan arbeidersprotesten tot zes jaar gevangenis veroordeeld. Hij werd in november 2018 gedurende de arbeider onlusten in de provincie Khusistan gevangen genomen en eind januari 2019 voorlopig vrijgelaten tegen betaling van een borgtocht.

De journalistes en journalisten Amir Amirgholi, Sanaz Alahyari, Amirhossein Mohammadifar en Asal Mohammadi (in de Foto v.l.n.r.) werden telkens tot 18 jaar gevangenis veroordeeld. De vier Burgerecht activisten werkten voor hun gevangenschap voor het online blad Gam, dat over de vakbond protesten en stakingen voor sociale gerechtigheid had bericht.

Amir Amirgholi

Amirhossein Mohammadifar, Sanaz Alahyari en Amir Amirgholi worden reeds sinds januari 2018 willekeurig en zonder toegang tot rechtsbijstand in de Teheraanse Evin gevangenis vastgehouden. Sanaz Alahyari en Amirhossein Mohammadifar hebben in juli met een hongerstaking geprotesteerd tegen hun onrechtmatige gevangenschap en de vervolging van journalisten en vakbondmannen door het Teheraanse Regime.

Asal Mohammadi werd op 4 augustus in Tehera aangehouden en in de Evin gevangenis gevangen gezet. Zij werd voor de eerste keer op 8 december gevangen gezet, nadat het online blad over de arbeidersonlusten in de provincie Khusistan bericht had. Vanaf januari tot haar hernieuwde gevangenschap begin augustus was Asal Mohammadi tegen betaling van een borgtocht op voorlopige vrije voeten.