8 Oktober 2019 – Shahnaz Akmali eist gerechtigheid voor de dood van haar zoon, die door regeringstroepen werd gedood. Ze zet zich in voor de vrijlating van politieke gevangenen. Daarvoor wordt zij door het regime in Teheran bestraft.

De gevangenisstraf voor de Iraanse mensenrechtenverdedigster Shahnaz Akmali werd eind september door een rechtbank van het regime in Teheran bekrachtigd. De 54-jarige moet een jaar de gevangenis in, omdat zij opheldering en gerechtigheid wil voor de dood van haar zoon, die in 2009 door troepen van het regime werd gedood.

De straf was oorspronkelijk al in oktober 2017 uitgesproken. Shahnaz Akmali heeft toen tegen die straf beroep aangetekend en bevond zich daarna, tegen betaling van een borgsom, op vrije voeten. Het was haar echter verboden om naar buitenland te reizen en zich via sociale media en het internet te uiten.

De onrechtvaardige justitie in Iran motiveert de gevangenisstraf o.a. met het gegeven, dat Shahnaz Akmali de buitenlandse media interviews heeft gegeven en via internet de toestand van politieke gevangenen in de openbaarheid heeft gebracht.

Shahnaz Akmali werd mensenrechtenactiviste, nadat haar zoon Mostafa in 2009, bij een vreedzame demonstratie tegen de dictatuur, werd gedood. De 26-jarige Mostafa Karimbeigi was een van meer demonstranten, die tijdens de massademonstraties van 27 december 2009 door de ordetroepen van het regime werd doodgeschoten. Vijftien dagen na zijn verdwijning brachten politieagenten zijn familie naar het mortuarium van de Kahrizak gevangenis, waar zij het lijk van Mostafa identificeerden.

Daarna trad Shahnaz Akmali moedig in de openbaarheid en eiste dat justitie hen, die verantwoordelijk waren voor de dood van haar zoon, zou opsporen en aanklagen.

Gedurende de laatste jaren heeft Shahnaz Akmali, samen met moeders van andere slachtoffers van het geweld van het regime in Iran, deelgenomen aan waken en betogingen, waarbij zij gerechtigheid eisten voor hun bloedverwanten. Ze organiseerde ook openlijk ondersteuning van politieke gevangenen en hun familie.

Shahnaz Akmali met foto van haar gedode zoon

Nadat het vonnis tegen Shahnaz Akmali definitief geworden was, protesteerden talrijke Iraniërs en mensenrechtenverdedigers via het internet en eisten opheffing van de gevangenisstraf. De verdedigster van de mensenrechten werd alleen maar bestraft omdat zij niet bereid was de moord op haar zoon en de onderdrukking in Iran stilzwijgend te accepteren.