4 November 2019 – De sterk bij de mensenrechten betrokken leraar Mohammad Habibi heeft in een open brief tegen de onmenselijke omstandigheden in de Evin gevangenis van Teheran geprotesteerd. Daarvoor krijgt hij nu extra straf.

De leraar Mohammad Habibi (foto), die vanwege zijn inzet voor de mensenrechten opgesloten zit in de Evin gevangenis van Teheran, is opnieuw het slachtoffer van represailles van de leiding van de gevangenis. Sinds 30 oktober kan hij geen bezoek meer krijgen van zijn familie.  Het gaat hier om een strafmaatregel, omdat Mohammad Habibi een tijdje geleden, samen met de eveneens gedetineerde Farhad Meysami, in een open brief had geprotesteerd tegen de willekeur en geweld, waaraan de gevangenen worden blootgesteld.

Aan Mohammad Habibi werd tijdens zijn detentie noodzakelijke medische verzorging onthouden. Hij lijdt aan verschillende ziekten, die in de ziekenboeg van de gevangenis niet goed onderzocht, noch behandeld kunnen worden. Behandeling in een ziekenhuis buiten de gevangenis wordt echter niet toegestaan.

Justitie en gevangenisautoriteiten in Iran weigeren politieke gevangenen systematisch toegang tot noodzakelijke medische verzorging. Dit gebeurt allemaal uit een wrede berekening, om gevangenen extra te straffen, of hen te dwingen tot “bekentenissen” en “boetedoeningen”. De gezondheid van gevangenen wordt door het regime in Tehran routinematig gebruikt als drukmiddel. Het leven van gevangenen wordt op het spel gezet. Hen die dit aangaat dreigt blijvende schade aan hun gezondheid en invaliditeit.

De leraar beroepsonderwijs Mohammad Habibi, die in de leiding van de lerarenvakbond van Teheran een plaats heeft, werd begin augustus 2018 door een revolutionair gerechtshof in Teheran, wegens zijn inzet voor de mensenrechten en sociale rechtvaardigheid, tot tien en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarboven kreeg hij een straf van 74 zweepslagen en een uitreisverbod opgelegd.

Mohammad Habibi werd in mei 2018 gearresteerd toen hij, samen met andere leraren, deelnam aan een vreedzame demonstratie tegen het onderwijsbeleid van het regime. Volgens zijn familie werd de leraar bij zijn aanhouding door schoppen en vuistslagen ernstig mishandeld.

De Vakbond voor Leraren (Education International), waarbij onderwijsvakbonden in de gehele wereld zijn aangesloten, heeft al in augustus 2018 geëist dat Mohammad Habibi onmiddellijk in vrijheid moest worden gesteld en heeft opgeroepen zich solidair te verklaren met Habibi en andere in Iran gearresteerde leraren en vakbondsleden.