25 november 2019 – De machthebbers in Iran spuiten hun vuil tegen de demonstranten, in de door hen beheerste pers en roepen op tot hun terechtstelling. In het hele land gaan de massa-arrestaties maar door.

Sinds het begin van het nationale burgerprotest in Iran op 15 november treden de troepen van het regime met bruut geweld op tegen de demonstranten. Berichten uit  mensenrechtengroeperingen spreken ondertussen over minstens 250 doden, waaronder 10 vrouwen en verscheidene kinderen. Het aantal gewonden wordt op 3700 geschat. Veel van die gewonden bevinden zich in levensgevaar.

Door het hele land gaan de massale arrestaties maar door. Tot nu toe werden zo’n 7000 mensen gevangen genomen. De arrestanten worden naar gevangenissen gebracht, waar gemarteld wordt en worden daar vastgehouden zonder contact met de buitenwereld.

Ondertussen worden de gearresteerde demonstranten bedreigd met zware straffen door steeds meer functionarissen van het regime. Op 22 november eiste Ahmad Chatami, vrijdagprediker in Teheran, de doodstraf voor de leiders van de demonstraties. „Een paar van die leiders zijn wettelozen, die de doodstraf verdienen “, zei hij in een door de staatsmedia verspreidde rede. Ook de andere demonstranten, die „als marionetten meegewerkt hebben, moet een lesje geleerd worden, zodat zij hun handelen tot in alle eeuwigheid betreuren“, zei Chatami, die een beruchte fanatieke Islamist is. Bovendien was hij heel content met de internetblokkade in zijn land, die verhindert dat foto’s en video’s over de demonstraties wereldwijd worden verspreid.

Ook op 22 november dreigde Ebrahim Raissi, het hoofd van justitie van het regime, de deelnemers aan de demonstraties. “Zij en de mensen achter deze protesten zullen hard gestraft worden. Raissi is een van die hooggeplaatste functionarissen van het regime, die deelnam aan de massaexecuties van politieke gevangenen in de 80-er jaren.

Sinds het begin van het burgerprotest spuiten de machthebbers in Iran hun vuil tegen de demonstranten, in de door hen beheerste pers en belasteren zij hen, volkomen willekeurig en kort door de bocht als „door het buitenland gestuurde onruststokers en criminelen“. In het staatsblad Keyhan, dat de spreekbuis is van de Opperste Leider van het regime, Ali Khamenei, heeft justitie op 19 november gedreigd dat gearresteerde demonstranten rekening moeten houden met de doodstraf en hun terechtstelling.

Ondertussen hebben ooggetuigen nieuwe video’s op het net gezet, die het brute gedrag van gardisten en milities van het regime tegen de demonstranten tonen. In ettelijke opnamen is te zien hoe gardisten met scherp op de menigte schieten. Er zijn ook opnames die laten zien hoe mensen in burgerkleding personen aanvallen. In dat geval hebben we te maken met leden van de milities van het regime, die eveneens worden ingezet om de protesten neer te slaan. Op 18 november zijn zulke milities het terrein van de Universiteit van Teheran binnengedrongen en  hebben daar tientallen studenten opgepakt.