6 december 2019 – Somayyeh Shahbazi Jahrouii werd opgehangen omdat ze zich had verzet tegen verkrachting.

Een vrouw die zich had verzet tegen verkrachting is deze week in Iran opgehangen.

De 33-jarige Somayyeh Shahbazi Jahrouii had zes jaar vastgezeten. Ze had volgens haar familie een moord gepleegd toen iemand haar wilde verkrachten.

Haar terechtstelling vond vroeg in de ochtend plaats op woensdag 4 december 2019 in de Sepidar-gevangenis van Ahvaz, de hoofdstad van de provincie Khuzestan.

Haar dood brengt het aantal terechtgestelde vrouwen in Iran op 98 sinds Hassan Rouhani in 2013 aantrad als president.

Het Iraanse regime is wereldrecordhouder als het gaat om het ter dood brengen van vrouwen. In 2019 zijn er tot nu toe minstens 11 vrouwen terechtgesteld, wat meer is dan in voorgaande jaren. In 2018 werden minstens 6 vrouwen terechtgesteld, 10 in 2017 en 9 in 2016.

Het regime heeft onder Rouhani ten minste 4000 mensen geëxecuteerd.

Omdat het regime geen onderscheid maakt naargelang de omstandigheden waarin een moord is gepleegd, krijgt iemand die in Iran om die reden wordt berecht automatisch de doodstraf, ongeacht zijn of haar motieven. Veel vrouwen die in Iran zijn veroordeeld wegens moord zijn zelf het slachtoffer van geweld en hebben een moord gepleegd uit zelfverdediging.

Vrouwen spelen een vooraanstaande rol bij de recente protesten in Iran tegen het regime. De machthebbers gebruiken op grote schaal geweld om de protesten die half november begonnen de kop in te drukken. Minstens 1000 demonstranten zijn om het leven gebracht, nog eens 4000 gewond geraakt en 12.000 opgepakt.

SMV kent de identiteit van ten minste 24 vrouwen die bij demonstraties zijn gedood.

In veel gevallen heeft het regime gebruikgemaakt van machinegeweren, helikopters en tanks om de protesten neer te slaan.