“Bij wie moeten we klagen? Ons kind ligt in zijn graf…”

Het lichaam van de tiener werd voor de begrafenis aan zijn familie overgedragen in een doodskleed, meerdere dagen nadat hij door veiligheidstroepen was gedood in Isfahan tijdens de recente protesten, die in heel Iran uitbraken na de verhoging van de prijs van benzine.

Irans veiligheidstroepen gebruikten dodelijk geweld om de protesten neer te slaan, inclusief het vuren met scherpe munitie op groepen ongewapende demonstranten.

“Hij zou over twee maanden 17 zijn geworden,” zei Mohammed Javads vader, Asghar Abedi. “Hij was bouwvakker en geen student. Op zondag (17 november 2019) ging hij naar zijn werk en kwam nooit meer terug. Ik belde hem steeds weer na zes uur ’s middags, maar hij nam niet op. We hebben hem twee dagen gezocht, maar konden hem niet vinden.”

“Toen kregen we telefoon van de politie dat mijn bankpas was gevonden in Mohammed Javads zak. We gingen naar het politiebureau en hoorden dan hij dood was.”

Twee dagen later werd Mohammed Javads lichaam vrijgegeven voor de begrafenis, met de hulp van een familielid die werkt voor een organisatie voor de verspreiding van het Islamitische geloof. Hij werd begraven in de wijk Rahnan in Isfahan.

“Ze hebben ons eigenlijk niets verteld. We hebben Mohammed Javads lichaam niet gezien, dus we weten niet waar hij door de kogel werd geraakt. We hebben geen overlijdensakte gekregen. Ze zeiden alleen dat ze later contact met ons zouden opnemen om uit te leggen hoe hij om het leven was gekomen. Tot nu toe hebben ze niets van zich laten horen.”

Op de vraag of hij gerechtigheid voor zijn zoon zou zoeken, zei Mohammed Javads vader: “Wie moet ik aanklagen? We hebben niet gezien wat er is gebeurd en niemand heeft ons iets verteld. Bij wie moeten we klagen? Ons kind ligt in zijn graf…”

De VN Hogecommissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, gaf op 6 december een verklaring uit, waarin ze uitlegde dat de reactie op de protesten in Iran “een duidelijk schending van internationale normen is over de criteria voor het gebruik van geweld,” en dat “de verantwoordelijken aansprakelijk gesteld moeten worden.”