Pouya Bakhtiari was een Iraanse demonstrant die werd neergeschoten en gedood op 16 november 2019 in Karaj tijdens de Iraanse protesten van 2019. Zijn dood en de reactie van zijn ouders trokken landelijke aandacht. Pouya Bakhtiari werd geboren op 10 september 1992 in Teheran, Iran. Hij behaalde zijn diploma in elektrotechniek en leidde de werkplaats van zijn gezin. Bakhtiari was geïnteresseerd in de Iraanse geschiedenis en poëzie.

Volgens berichten uit Teheran zijn de ouders van Pouya Bakhtiari, een jongeman die tijdens de protesten in november door de Iraanse ordetroepen is gedood, op zaterdag 21 december gedagvaard op het ministerie van Inlichtingen in Teheran.

Naar verluidt werden zij gemaand om geen openbare wake te houden voor hun zoon en de herdenking te beperken tot een kleine bijeenkomst in een moskee.

Dissidenten in Iran en in het buitenland hebben donderdag 26 december uitgeroepen tot herdenkingsdag voor Pouya, op de veertigste dag na zijn dood. De autoriteiten maken zich zorgen over een dergelijke herdenking, die negatieve publiciteit zou veroorzaken over hun bloedige optreden en het risico van hernieuwde protesten met zich mee zou brengen.


Op de dag van zijn dood, nam Pouya Bakhtiari een reeks video’s op zijn telefoon op van protesten gedurende de dag en tot in de nacht die wijd verspreid waren na zijn dood. In deze video’s documenteert Bakhtiari vóór zijn dood de protesten van 16 november in Karaj.

Bakhtiari zegt “Bravo voor iedereen! Mensen verliezen deze kans niet om voor eens en voor altijd dit criminele en corrupte regime te vernietigen dat ons geliefde Iran 40 jaar lang heeft geplunderd.

Pouya’s vader, die een openlijke criticus van de regering is geworden, zegt dat hij de eis van het ministerie niet heeft geaccepteerd.

In tegenstelling tot veel familieleden van slachtoffers van het geweld van de Iraanse ordetroepen, hebben de moedige ouders van Pouya met internationale media gesproken over hun zoon.

Pouya’s vader vertelde de pers dat zijn zoon op 16 november in het hoofd werd geschoten en stierf in de ambulance voordat hij het ziekenhuis bereikte.

Pouya Bakhtiari, 27 jaar, was elektrotechnisch ingenieur en stond volgens zijn vader op het punt om naar Canada te migreren. Zijn vader zei dat Pouya een levenslustige jongeman was, die veel van literatuur en Iraanse geschiedenis hield.

Pouya is een icoon van de novemberprotesten geworden, in Iran en in het buitenland, dankzij zijn ouders die over hem en de manier waarop hij gedood is praten met activisten en Iraanse journalisten in het buitenland, en steun zoeken bij internationale organisaties.