SMV roept de Verenigde Naties op om een internationale onderzoeksmissie te sturen om de gevangenissen te bezoeken en de gevangenen in Iran onmiddellijk te ontmoeten.

Het regime van de Mullahs foltert vastgehouden demonstranten, arresteert families van martelaren, in een poging om herdenkingsceremonies te voorkomen

SMV: De VN moeten een internationale onderzoeksmissie sturen om de gevangenissen te bezoeken

VN moet onmiddellijk optreden om misdaden tegen de menselijkheid te stoppen en een delegatie sturen om gevangenen te bezoeken

Rapporten die van binnenuit Iran zijn ontvangen geven een grimmig beeld van brute marteling in gevangenissen in Teheran en andere steden in Iran. De omstandigheden in gevangenissen zoals Fashfouyeh, Evin en Gohardasht zijn al even kritisch op basis van deze rapporten. Iraniërs herdenken hun doden traditioneel 40 dagen na hun overlijden.

Het Iraanse regime probeert wanhopig deze herdenking te voorkomen voor de demonstranten die het heeft gedood tijdens de opstand in november die zich door het land heeft verspreidde door de families van de slachtoffers te arresteren en systematisch te intimideren.

 

  1. Het regime martelt aanhangers van de beweging voor gedwongen bekentenissen.
  2. Rapporten geven aan dat sommige gevangenen al zijn overleden onder marteling en anderen met geweld zijn “verdwenen” door het regime.
  3. Er zijn veel jonge studenten onder de 13 jaar onder de gevangenen.
  4. Sommige gevangenen zouden de afgelopen weken meer dan 20 kg hebben verloren als gevolg van marteling. Littekens afkomstig van de martelingen zijn te zien op hun lichaam.
  5. Een paar personen die onder buitensporige borgtocht zijn vrijgelaten, hebben ook martellittekens en ze worden bedreigd met zware straffen als ze iets zeggen over wat ze in de gevangenissen hebben gezien.
  6. Prisoners worden in kleine cellen gepropt. In de gevangenis van Fashfouyeh worden ongeveer 40 tot 50 gevangenen gedwongen een cel van 10-12 vierkante meter te delen. Er is geen gelegenheid voor rust of slaap en gevangenen worden meestal gedwongen om te staan. Elke persoon kan slechts 30 tot 60 minuten rusten.
  7. Er is geen teken van sanitaire behoeften of minimale levensbehoeften. Er zijn geen dekens of kussens. Gevangenen gebruiken een of twee kopjes in elke cel om water te drinken.

 

Het ministerie van inlichtingen is niettemin bang om de families herdenkingen te laten houden voor de slachtoffers en heeft de ouders van Pouya Bakhtiari de afgelopen dagen gearresteerd. Het gezin was door autoriteiten bedreigd om geen herdenking te houden voor hun gedode zoon.

…, de opperste leider van het regime, had het hardhandig optreden gelast dat resulteerde in het doden van meer dan 1500 demonstranten, verwonding van meer dan 4000 en de arrestatie van meer dan 12.000.

Het afslachten van 1500 demonstranten, marteling en het doden van gevangenen zijn voorbeelden van misdaden tegen de menselijkheid en de internationale gemeenschap moet actie ondernemen om dit te stoppen. Dit bloedige regime moet geïsoleerd worden van de gemeenschap van naties.