22 december 2019 – Het lichaam van 14-jarige Farhad Khosravi, die in een sneeuwstorm is omgekomen, is gevonden door locale vrijwilligers.
Het lichaam van 14-jarige Farhad Khosravi, die in een sneeuwstorm is omgekomen, is gevonden door locale vrijwilligers. Photo undated.

Eenentwintig jongelingen en kinderen, die als dragers werkten terwijl zij goederen op hun rug droegen over de Iran-Iraq grens zijn gestorven door kogels van soldaten of het koude weer.

De dragers die de gevaarlijke tocht ondernemen om een karig bestaan bijeen te sprokkelen worden “kolbar” genoemd in de locale Koerdische taal. De dragers worden vaak dwarsgezeten door de Iraanse grens bewakers en vele zijn gedood.

De praktijk begon op kleine schaal, de transport van goederen over de grens om import/export beperkingen en douane belasting te ontlopen, maar na decaden is het deel van het locale leven en economie. Sommigen gebruiken de uitdrukking “menselijke ezels” voor de kolbars.

De tragische dood van de minderjarige kolbar broers, veertien-jarige Farhad Khosravi en zeventien-jarige Azad Khosravi, is wijd en zijd op Iraanse nieuwskanalen en op sociale media vermeld de laatste dagen.

Op dinsdag 17 december verloor Farhad met enige andere dragers de weg door een zware sneeuwstorm. Op dezelfde dag ontdekten locale mensen samen met een andere kolbar het bevroren lichaam van Farhad’s zeventien-jarige broer, Azad Khosravi.

Gebaseerd op rapporten na vier dagen zoeken voor Farhad werd zijn lijk uiteindelijk gevonden op vrijdag 20 december, 2019, door locale vrijwilligers.

Mensen van Baneh in Koerdistan provincie protesteren tegen het doden van dragers.

Bovendien zijn, in de laatste twaalf maanden, nog eens viertien kolbars doodgevroren in Koerdistan grens gebieden.

De autoriteiten van de Islamitische Republiek hebben een veelvoud van plannen gepresenteerd waarin zij beloofden om iets te doen aan het harde bestaan van de kolbars (uitgesproken als koolbars in het Perzisch), maar geen van de officiele plannen is tot nog toe uitgevoerd.