Persbureau Reuters meldt dat de Iraanse heersers het gewelddadige optreden tegen de protesten van november “ten koste van alles” hebben bevolen. Het resultaat was 1500 gedode demonstranten, onder wie minstens 17 minderjarigen en 400 vrouwen.

Een rapport van persbureau Reuters over de gewelddadige onderdrukking van de burgerprotesten van november in Iran bevestigt eerdere verklaringen van Iraanse mensenrechtenactivisten. In de tweede helft van november werden in Iran naar schatting 1500 mensen door de troepen van het regime vermoord. Het persbureau meldt dit op gezag van drie informanten uit het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de doden bevonden zich minstens 17 minderjarigen en ongeveer 400 vrouwen.

Volgens het rapport van Reuters vond het brutale optreden tegen burgerprotesten plaats onder direct bevel van Opperste leider Khamenei. “De Islamitische Republiek is in gevaar” zei hij tijdens een bijeenkomst van hooggeplaatste officieren van de veiligheidstroepen en regeringsfunctionarissen op 17 november. “Doe wat nodig is om dat te stoppen. Dat is mijn bevel.”

meer informatie

 

Volgens het rapport van Reuters vond het brutale optreden tegen burgerprotesten plaats onder direct bevel van Opperste leider Khamenei. “De Islamitische Republiek is in gevaar” zei hij tijdens een bijeenkomst van hooggeplaatste officieren van de veiligheidstroepen en regeringsfunctionarissen op 17 november. “Doe wat nodig is om dat te stoppen. Dat is mijn bevel.”

 

Shiraz (Zuid-Iran): milities van het regime op motorfietsen voeren actie tegen demonstranten.

Het hoofd van het Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, beschuldigde al op 6 december de regeringstroepen in Iran van het doelbewust doden van demonstranten. Geloofwaardige videobeelden van de protesten in november laten zien hoe leden van de Revolutionaire Garde van het regime weerloze demonstranten in de rug schoten of rechtstreeks op het gezicht en vitale organen richtten. “Ze schoten om te doden” verklaarde Michelle Bachelet.

De commissaris voor de mensenrechten sprak van “talrijke ernstige schendingen van de mensenrechten” en eiste dat het regime volledig transparant is over het aantal slachtoffers en gevangenen. Ze riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld tegen de demonstranten. De verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen en alle willekeurig gearresteerden worden vrijgelaten.

Onder de dodelijke slachtoffers die zijn gedocumenteerd door Iraanse mensenrechtenverdedigers zijn o.a. de volgende minderjarigen:

Mohsen Mohammadpour (17) wird in de zuidwest-Iraanse stad Khorramshahr doodgeschoten.

Abolfazl Shabani (16) wird op 16 november in Teheran doodgeschoten.

Alireza Ostovan (17) wird in de nabij Teheran gelegen Stad Robat Karim doodgeschoten.

Arash Kohzadi (16) wird in de Teheraanse voorstad Eslamshahr doodgeschoten.