24 december 2019 – SMV riep de Verenigde Naties op om een internationale onderzoeksmissie naar Iran te sturen om de gevangenissen te bezoeken en zo spoedig mogelijk de gedetineerden te ontmoeten.

Het Iraanse regime heeft de landelijke protesten, die op 16 november uitbarstten nadat het regime de prijs van benzine had verdrievoudigd, meedogenloos neergeslagen. Er werden minstens 1500 demonstranten gedood, circa 4000 raakten gewond en 12.000 werden genomen. Veel gevangenen worden gemarteld en verschillende zijn in de gevangenis overleden.

Minstens 4000 demonstranten raakten gewond tijdens de landelijke protesten die in november uitbarstten in Iran over de benzineprijzen. Er zijn verschillende berichten geweest dat agenten van het ministerie van Veiligheid en Inlichtingen gewonde demonstranten hebben gearresteerd, sommigen met levensbedreigende verwondingen.

Ziekenhuizen zijn de belangrijkste hinderlagen voor het regime om demonstranten te identificeren en te arresteren. Daarom worden de gewonden, ondanks het feit dat van hen dringend behoefte hebben aan chirurgie en verzorging, vrijwel niet ter behandeling naar ziekenhuizen gebracht. In gesprek met gewonde demonstranten blijken ze liever thuis te lijden of zelfs organen te verliezen dan een onbekend en duisterder lot tegemoet te zien.

Een demonstrant zei: “(…) veiligheidstroepen mikten op mij met hagelgeweren. Er zitten 18 pellets in mijn handen en benen, maar ik kon niet naar een ziekenhuis omdat ze daar alle gewonde personen arresteerden. Nu zijn de vingers van mijn rechterhand gevoelloos. Ook kwamen enkele schoten terecht in het gewricht van mijn rechtervoet en mijn linker elleboog.”

Een andere getuige uit Teheran meldde: “Een van mijn familieleden was opgenomen in het Labbafinejad-ziekenhuis in Teheran. (…) In de kamer waar mijn familielid lag werden drie door schoten gewonde demonstranten behandeld maar de veiligheidstroepen namen ze mee!”

Het regime heeft ook minstens 12.000 mensen gearresteerd en blijft op nog meer demonstranten jagen.

Volgens rapporten uit Iran werd Maryam Payab, die op 16 november 2019 tijdens de protesten over de brandstofprijsstijging in Behbahan in de rug werd geschoten, donderdag 19 december 2019 om 10 uur door agenten van de Staatsveiligheidsdienst in Behbahan gearresteerd. Haar familie zei dat ze in een ziekenhuis in Behbahan was geopereerd en na drie dagen vrijgelaten.