19 december 2019 – Familie van een van de spoorloze mensen bij de landelijke protesten van november 2019 genaamd Ershad Rahmanian, 28 jaar oud, woonachtig in Marivan heeft na een maand na de protesten het lichaam van hun zoon in het meer achter de Gharan dam in Marivan gevonden.

Ershad Rahmanian was in de avond van 17 november 2019 en nadat hij zijn zieke moeder naar het ziekhuis had gebracht, spoorloos geraakt en tot zondag 15 de-cember hebben zij er niets van gehoord ondanks vele meldingen bij de autoriteiten.

Familie van Rahmanian zijn geschokt toen zij het lichaam hebben gevonden. Toen moeder zijn hoofd zag, viel ze flauw en zijn vader kreeg beroerte en zijn broer verkeert nu nog steeds in schok.

De forensisch instituut heeft in de overlijdensakte met geen woord over de reden van zijn dood geschreven, terwijl de familie van 28 jarige Ershad hebben de volgende geconstateerd: “scheur en gat in het hoofd, dat bewijst dat hij in zijn hoofd was geschoten, zijn handen en benen waren gebroken, het bloed was nog vers als teken dat hij pas twee á drie dagen vóór de vondst van het lichaam om het leven was gebracht”.

Volgens de berichten uit Iran is het lichaam van Ershad Rahmanian op 17 decem-ber 2019 door zijn familie en dorpelingen en onder toezicht van veiligheidsagenten in het dorp Sarw Abad in Marivan begraven.

In de afgelopen dagen komen berichten uit Iran waaruit blijkt dat veel lichamen zijn gevonden in de meren en rivieren in Koerdische gebieden en in het zuiden van Iran. De Iraanse staat heeft tot heden het aantal doden en arrestanten niet bekend gemaakt en waar arrestanten worden vastgehouden of wat hun ten laste is gelegd en of hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen en wie opdrachtgevers en wie de uitvoerders van deze misdaden zijn.

Vóór het vinden van het lichaam van Ershad Rahmanian in het meer achter de dam in Marivan, zijn nog 5 lichamen van mensen tussen 20 en 35 jaar oud genaamd Hiwa Rahimi, Massoud Amini, Reza Sadeghi, Souran Mohammadi en Ali Jawaheri gevonden. Hun lichamen zijn gevonden in het meer achter de dam Wahdat in de stad Sanandaj. Vrijdag 13 december is ook een lichaam van iemand die in de pro-testen deel had genomen in Karoun rivier in Ahwaz gevonden.

Volgens berichten uit de stad Sanandaj zijn veel lichamen van de slachtoffers van de protesten van november in de kazerne Beytolmoqaddas van de IRGC in Koerdistan, in het dorp Doushan, 2 kilometer buiten de stad Sanandaj in een massa-graf begraven. Er wordt gezegd dat het een grote terrein is, die door de bewakingscamera’s in de gaten wordt gehouden en fot en film maken van het gebied verboden is.

Het is benoem waardig dat de Amnesty International in zijn laatste rapport van 16 december over de “martelingen” van arrestanten heeft geschreven en heeft verzocht dat er naar “gedwongen vermissingen” onderzoek moest verricht worden.

Volgens Fillip Lotter van Amnesty International en directeur van de onderzoeken in het westen van Azië en Noord-Afrika zei dat “internationale gemeenschap moet snel stappen ondernemen, o.a. een speciale zitting van de Mensenrechten Raad van de VN over de toestand in Iran organiseren en een internationale onderzoek-mechanisme oprichten om over de buitenrechtelijke afslachting van protestanten en grote golf van arrestaties, gedwongen verdwijningen en martelen van arrestanten te onderzoeken en de autoriteiten van Iran moeten daarvoor verantwoordelijk gehouden worden.”