26 december 2019 – SMV: The Observers, onderdeel van internetkrant France 24, heeft een rapport, inclusief video, gepubliceerd over de protesten die in november in Iran uitbraken. Hieronder wordt de context van dit rapport beschreven en voor de video kunt u op de onderstaande link klikken.

Tussen 15 en 18 november kwamen in Iran honderden mensen om het leven toen de regering protesten die door een enorme stijging van de benzineprijzen waren aangewakkerd keihard neersloegen. De overheid sloot telefoonlijnen en internettoegang af maar er kwamen niettemin honderden video’s naar buiten van geüniformeerde soldaten en politieagenten die ongewapende burgers neerschoten. Het Observers-team heeft meer dan 750 amateurvideo’s en -foto’s beoordeeld, waarbij de nadruk lag op de beelden met geweerschoten en gewonden.

Terwijl de protesten zich op 16 november over steden in het hele land verspreidden, voerde de regering een wat de monitoringgroep NetBlocks noemde ” bijna totale nationale afsluiting van het  internet” door.

Een man die zich had aangesloten bij de protesten in Shahriar, een voorstad van de arbeidersklasse van Teheran, vertelde de waarnemers: “Ik heb veel foto’s en video’s gemaakt, maar het internet werd afgesloten, zodat ik ze niet online kon delen. Uiteindelijk moest ik ze wissen omdat de politie mensen op straat tegenhield en hun mobiele telefoons controleerde.”

Ondanks de inspanningen van de overheid circuleerden er op grote schaal honderden video’s en foto’s, zowel tijdens als na de afsluiting van het internet, vooral op Telegram, de berichtenapp die populair is in Iran.

“Zoals altijd op sociale netwerken circuleerden de afbeeldingen met weinig of geen informatie” zei Ershad Alijani, redacteur van de Perzisch-talige website van The Observers. “Mensen wisten niet waar of wanneer ze genomen waren.”

Het Observers-team concentreerde zich op vier steden en dorpen: Shahriar, nabij Teheran, Sadra, in de buurt van Shiraz, Marivan in het westen en Mahshahr aan de Perzische Golf. Met behulp van geolokalisatietechnieken gecombineerd met verslagen uit de eerste hand vanuit Iran identificeerden de waarnemers de exacte locatie – tot op vijf meter – van drie dozijn video’s met geüniformeerde mannen die schieten en gewonde en gedode burgers.

Amnesty International heeft volgens zijn laatste rapport, uitgebracht op 16 december, minstens 304 doden gedocumenteerd die tijdens de protesten zijn gevallen. Op 23 december zei Reuters dat er in een tijd van twee weken ongeveer 1500 mensen werden gedood – een aantal dat volgens hen door hoge Iraanse functionarissen was verstrekt.

https://observers.france24.com/en/20191224-iran-hidden-slaughter-video-investigation-protest