SMV riep de VN op om onmiddellijk een internationale missie naar Iran te sturen om gevangenissen te bezoeken, gedetineerden te ontmoeten en de feiten vast te stellen.

Het regime van de moellahs martelde gedetineerde demonstranten en arresteerde familieleden van martelaren om zo te voorkomen dat herdenkingsdiensten werden gehouden.

Rapportages vanuit Iran schilderen een plaatje van wrede martelingen in gevangenissen van Teheran en andere steden in Iran. De omstandigheden in gevangenissen zoals Fashfouyeh, Evin en Gohardasht zijn zeer ernstig, zoals de verslagen aangeven. Het is traditie in Iran om 40 dagen te rouwen na de dood van een familielid of vriend.

De overheid in Iran is wanhopig bezig om te voorkomen dat herdenkingen worden gehouden voor demonstranten, die zijn gedood gedurende de protesten van november, die door het gehele land golfden, door de arrestatie en systematische intimidatie van familieleden van de slachtoffers.

  1. Het regime dwingt volgers van de beweging tot bekentenissen.
  2. Verslagen laten zien dat een aantal van de gevangenen al zijn gestorven als gevolg van marteling en dat anderen ”van de aardbodem zijn verdwenen”.
  3. Er bevinden zich studenten, jonger dan 13 jaar, onder de gevangenen.
  4. Er wordt vermeld dat een aantal van de gevangen meer dan 20 kg aan lichaamsgewicht verloren gedurende de laatste paar weken, vermoedelijk ten gevolge van marteling. Bij een aantal van hen werden littekens op hun lichaam geconstateerd.
  5. Een aantal demonstranten, die werden vrijgelaten, na betaling van een buitensporige borgtocht, vertoonden littekens en werden bedreigd met zware straffen als zij een woord zeiden over wat zij in de gevangenis hadden meegemaakt en gezien.
  6. Gevangen worden samengeperst in kleine cellen. In de gevangenis van Fashfouyeh worden 40 tot 50 gevangenen gedwongen om een cel van 10 tot 12 vierkante meter te delen. Zij worden gedwongen om te staan. Iedereen mag maximaal 30 tot 60 minuten rusten.
  7. Er zijn geen tekenen van enige sanitaire voorziening of andere minimale levensbehoeften. Er zijn geen dekens of kussens. Er zijn maar één of twee kopjes, om water te drinken, in ieder cel aanwezig.

Het ministerie van Inlichtingen is niettegenstaande dit alles nog zeer beducht voor herdenkingen van de slachtoffers door hun familie en heeft deze verboden. Ze hebben de ouders van Pouya Bakhtiari recentelijk gearresteerd. De familie werd bedreigd door de autoriteiten om geen enkele herdenking voor hun omgekomen zoon te organiseren.

De opperste leider, Ali Khamenei, heeft het neerslaan van de protesten bevolen. Dit resulteerde in 1500 dode demonstranten, 4000 gewonden en meer dan 12000 gearresteerden.

De moord op 1500 demonstranten, mishandeling en het doden van gevangenen, zijn voorbeelden van misdaden tegen de menselijkheid en de internationale gemeenschap moet in het geweer komen om dit te stoppen. Dit moorddadige regime moet worden uitgesloten uit het Verbond van Naties.