SMV dringt er bij de internationale gemeenschap op aan dringend actie te ondernemen om de moorden en repressie in Iran te stoppen 

19 december 2019 – SMV: Zestien moeders, wier kinderen tijdens het gewelddadige staatsoptreden tegen de straatprotesten werden gedood, hebben Iraniërs opgeroepen om op 26 december 2019 een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers.

“Wij, de moeders, zullen niet zwijgen” zeiden ze in een op 17 december gepubliceerde verklaring waarin ook de Iraanse autoriteiten werden opgeroepen om de VN toe te staan het land te bezoeken om een onderzoekscommissie op te richten voor schendingen van rechten die werden begaan terwijl grote straatdemonstraties in november 2019 het land teisterden.

“Wij, de moeders van verdrietige gezinnen die onze kinderen de afgelopen 40 jaar hebben verloren op het pad van vrijheid en rechtvaardigheid, roepen de nobele en vrijheidslievende mensen van Iran op om op 26 december een minuut stilte in acht te nemen om respect betuigen aan degenen die het slachtoffer zijn geworden in de maand november.”

SMV: Volgens Amnesty International zijn in Iran van 15 tot 18 november minstens 304 mensen gedood, nadat in reactie op een plotselinge stijging van de benzineprijzen in tientallen Iraanse steden protesten uitbraken. Ook raakten duizenden gewond en werden er duizenden gearresteerd, onder wie kinderen vanaf 15 jaar.

“Hoe lang zullen al deze arrestaties, martelingen en misdaden doorgaan? We zijn vastbesloten om gerechtigheid te zoeken!” aldus de verklaring van de moeders, die door het Centrum voor Mensenrechten in Iran (CHRI) uit het Perzisch in het Engels werd vertaald. Hier volgt een uittreksel uit de verklaring:

“Onze kinderen in Iran, die de straat opgingen voor vrijheid en een menswaardiger leven, werden gedood door staatstroepen. Medio november 2019 gingen de mensen, die schoon genoeg hebben van onderdrukking, armoede, discriminatie en onrecht, in verschillende steden de straat op om te protesteren. Om hun stem het zwijgen op te leggen reageerde de staat door gericht kogels af te vuren en de verbinding met de wereld via internet te verbreken.”

SMV: De verklaring gaat verder: “Helaas werden honderden mensen, onder wie meer dan 10 kinderen, tijdens deze protesten gedood terwijl enkele duizenden werden gearresteerd en momenteel worden gemarteld. Zelfs voor kinderen jonger dan 18 jaar werd geen genade getoond.”

“We zullen de herinnering aan onze geliefden op alle mogelijke manieren eren en deze misdaden veroordelen. We roepen de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran op om het land te bezoeken en een onderzoekscommissie op te richten met de families van de slachtoffers om de omvang van deze tragedie te onderzoeken en het exacte aantal gedoden, gewonden en gedetineerden te vinden evenals wie verantwoordelijk is voor deze misdaden.”

Wij zijn van mening dat deze wreedheden voorbeelden zijn van flagrante misdaden tegen de menselijkheid en dat degenen die direct verantwoordelijk zijn in een open internationaal proces ter verantwoording moeten worden geroepen om te voorkomen dat dergelijke misdaden worden herhaald.

De verklaring werd ondertekend door 16 moeders van recente en vroegere slachtoffers van staatsgeweld, onder wie Nahid Shirpisheh, de moeder van de 27-jarige Pouya Bakhtiari die tijdens een protest in Karaj op 16 november door een kogel werd gedood, en Shahnaz Akmali, die heeft gerechtigheid gezocht voor haar zoon Mostafa Karim Beigi die tijdens een protest in 2009 in Teheran vermoord werd.

Akmali werd eerder deze maand gedagvaard naar de Evin-gevangenis om een jaar gevangenisstraf uit te zitten voor haar vreedzame activisme. “Toen ik werd verhoord zeiden ze dat ik moest vergeten dat ik ooit een zoon had” tweette ze op 5 december 2019, met een kopie van de dagvaarding. “Ik zei dat ik niet kan vergeten (…) Vandaag heb ik zonen en dochters in heel Iran.”

Manouchehr Bakhtiari, de vader van Pouya Bakhriari, steunde de oproep door een foto van zichzelf met zijn zoon op Instagram te plaatsen en mensen aan te moedigen de minuut stilte op 26 december in acht te nemen.