9 januari 2020 – Duizenden gearresteerde demonstranten zijn in Iran mishandeld en gefolterd. Mensenrechtenactivisten roepen op tot onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden vanwege deelname aan burgerprotesten.

Het regime in Teheran past sinds half november 2019 meedogenloze repressie toe om verdere burgerprotesten te voorkomen. Er zijn arrestaties gemeld vanuit heel Iran. Mensenrechtenverdedigers melden dat sinds november meer dan 12.000 demonstranten zijn gearresteerd, velen van hen met bruut geweld door gardisten van het regime of milities.

De gearresteerden worden naar martelgevangenissen gebracht en daar vastgehouden zonder contact met de buitenwereld. Er wordt gezegd dat ze door marteling worden gedwongen om valse bekentenissen af te leggen voor de camera en zichzelf er van te beschuldigen dat ze door zogenaamde “vijanden van Iran” uit het buitenland tot de protesten zijn aangezet.

Er komen steeds meer meldingen over gearresteerde demonstranten die in gevangenschap zijn doodgemarteld.

Hashem Moradi (foto), vader van twee kinderen, werd op 17 november gearresteerd tijdens een burgerdemonstratie in de stad Javanrud (in de West-Iraanse provincie Kermanshah). Zijn familie ontving geen informatie over waar hij in gevangenschap was. Begin januari werd zijn lijk met gebonden voeten en talloze sporen van marteling gevonden in een rivier in de buurt van het dorp Safi Abad in de buurt van Javanrud. Het werd de familie onder dreiging met represailles verboden om erover te spreken.

Demonstrant Behzad Tekieh (foto) raakte half november gewond tijdens de gewelddadige onderdrukking van burgerprotesten in de nabij Teheran gelegen stad Shahriar. Regeringstroepen arresteerden hem terwijl hij in het ziekenhuis werd behandeld. Op 1 januari kreeg zijn familie te horen dat Behzad Tekieh zelfmoord pleegde in de gevangenis. Iraanse gevangenisfunctionarissen proberen het doden van gevangenen door marteling te verbergen als vermeende zelfmoorden.

De 28-jarige Ershad Rahmanian (foto) werd op 17 november gearresteerd tijdens de burgerprotesten in de West-Iraanse stad Marivan. Op 15 december werd zijn lichaam, dat duidelijke tekenen van marteling vertoonde, gevonden in het Garanstuwmeer bij Marivan. Gardisten van het regime dwongen zijn familie te beweren dat Ershad Rahmanian zelfmoord heeft gepleegd.

Veel gezinnen hebben nog steeds geen informatie over het lot van familieleden die gearresteerd en sindsdien vermist zijn.

Onder de vermisten bevindt zich de leraar Jafar Ebrahimi (foto), die lid is van de vakbond van leraren in Teheran. Hij werd op 29 december gearresteerd toen hij op begraafplaats Behesht-e-Sakineh in de stad Karaj een rouwdienst voor demonstranten bijwoonde. De familie krijgt geen informatie over zijn verblijfplaats.

Onder de gevangenen die sinds november willekeurig vastgehouden worden zijn ook minderjarigen. De 15-jarige scholier Ali Yektaie werd in november in de voorstad Nasim Shahr in Teheran gearresteerd wegens deelname aan een vreedzaam burgerprotest. Hij wordt vastgehouden in een jeugdgevangenis in het district Shahreziba in Teheran omdat de ouders de borgtocht voor zijn vrijlating niet kunnen betalen.

Op 17 december verklaarde Amnesty International over de massale arrestaties in Iran het volgende:

„Amnesty International heeft uit verschillende bronnen vernomen dat veiligheidstroepen nog steeds in het hele land razzia’s houden en mensen thuis en op het werk arresteren.

Er worden ook minderjarigen vastgehouden, sommigen pas 15 jaar oud, onder meer in de Fashafouyeh-gevangenis in de provincie Teheran, waar marteling en andere vormen van mishandeling veel voorkomen. Militaire kazernes en scholen worden ook als detentiefaciliteiten gebruikt. (…)

Ook worden journalisten, studenten en mensenrechtenactivisten – inclusief zij die zich inzetten voor arbeidsrechten en de rechten van minderheden – en leden van etnische minderheden willekeurig gearresteerd en gevangengehouden. (…)

Slachtoffers en ooggetuigen hebben Amnesty International ook verteld dat Iraanse veiligheidstroepen in het hele land ziekenhuizen en medische voorzieningen hebben doorzocht om gewonde demonstranten te arresteren en naar detentiecentra te brengen. Daarbij ontzegden zij de getroffenen een mogelijk levensnoodzakelijke behandeling.“

Sinds november hebben de machthebbers in Iran in hun propagandamedia een hetze gevoerd tegen de demonstranten en hen willekeurig belasterd als “door het buitenland aangestuurde herrieschoppers en criminelen”. De rechterlijke macht heeft meermaals gedreigd, dat de gearresteerde demonstranten er op moeten rekenen dat hen de doodstraf door executie wacht.

Mensenrechtengroepen zetten zich er voor in dat de internationale gemeenschap van staten effectieve maatregelen neemt om een einde te maken aan het geweld van het regime tegen vreedzame demonstranten in Iran. Alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden vanwege hun deelname aan de protesten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.