24 januari 2020 – Tijdens en na de vreedzame protesten in januari werden talrijke demonstranten gearresteerd. Ze werden zonder dat ze contact met de buitenwereld konden hebben, opgesloten in martelgevangenissen. Onder hen zijn veel studenten.

Op 11 en 12 januari hebben duizenden mensen in verscheidene Iraanse steden gedemonstreerd tegen de dictatuur. Aanleiding tot de protesten was het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig door de gardisten van het regime kort na de start vanaf het vliegveld van Teheran. De woede van de demonstranten was echter gericht tegen het totale politieke systeem. Het initiatief tot deze demonstraties ging uit van studenten aan veel hogescholen in het land. In de binnenstad sloten zich echter steeds meer burgers bij de protestmarsen aan.

Troepen van het regime traden opnieuw met geweld op tegen de vreedzame protesten. Ze schoten met rubberkogels op de demonstranten, sloegen op mensen in en gebruikten traangas en waterkanonnen. Er vielen talrijke gewonden. Bovendien vonden er tijdens en na de demonstraties  massa-arrestaties plaats.

De arrestanten werden in martelgevangenissen vast gezet, een paar van hen werden op borgtocht vrijgelaten, maar de meesten bleven zonder contact met de buitenwereld opgesloten. Allen staat een proces voor een gerechtshof van het regime en een lange gevangenisstraf te wachten. Onder de demonstranten bevinden zich veel studenten. Hier een paar voorbeelden:

De 21-jarige studente Fatemeh Mohammadi (foto) werd op 12 januari tijdens het burgerprotest in Teheran gearresteerd. De vroegere moslima heeft enige tijd geleden het Christelijk geloof aangenomen en zet zich door uitingen op het internet in voor de rechten van de Christelijke minderheid in Iran. De studente Engels werd al vanwege haar inzet voor de vrijheid van geloof van november 2017 tot mei 2018 gevangen gezet en werd hierom ook uitgesloten van studie aan de universiteit van Teheran.

In de stad Amol, in het noorden van Iran, werd op 12 januari de economie-docente Shora Fekri (foto) tijdens een wake gearresteerd. Ze behoorde eertijds tot de studentenvertegenwoordiging van de plaatselijke universiteit.

Op 14 januari werd Ramtin Movaseghi (foto), Student economie aan de der Beheshti-Universiteit in Teheran, gearresteerd. Zijn woning werd bestormd door gardisten van het regime en doorzocht.

De studenten Ashkan Valizadeh (bouwkunde), Salah Gharibi (diergeneeskunde) en Nabi Tardast (sociologie) werden op 12 januari in de stad Kermanschah, in het westen van Iran, tijdens de aldaar gehouden demonstraties opgepakt.

Op 12 januari werd de rechtenstudent Mohammad Amin Hosseini (foto) tijdens een protestbijeenkomst in de stad Gorgan, in het noorden van Iran, gearresteerd.

De machthebbers in Iran hitsen via hun propaganda-media op tegen de demonstranten en belasteren hen naar willekeur, maar consequent als “door het buitenland gestuurde onrustmakers en criminelen”. De justitie van het regime heeft meermaals gedreigd dat gearresteerde demonstranten rekening moeten houden met zeer zware straffen tot en met de doodstraf.

Mensenrechtengroeperingen zetten zich in om de internationale de statengemeenschap werkbare maatregelen te laten nemen, zodat er een eind komt aan het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten door het regime in Iran. Alle gevangenen, die alleen maar vanwege hun deelname aan een vreedzaam protest zijn opgesloten, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.