1 februari 2020 – Een week geleden, op zondag 26 januari, zijn vijf gevangenen terechtgesteld in dezelfde gevangenis. De laatste tijd worden de terechtstellingen op zondag uitgevoerd in de Rajai-Shahr-gevangenis.

SMV, 1 februari 2020: minstens twintig ter dood veroordeelde gevangenen zijn overgebracht naar een isoleercel in de Rajai-Shahr-gevangenis ter voorbereiding op hun executie. IHR dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om snel te reageren en een eind te maken aan de massa-executies.

SMV  heeft berichten binnengekregen dat ten minste twintig ter dood veroordeelde gevangenen naar de Rajai-Shahr-gevangenis in Karaj, een stad nabij Teheran, zijn getransporteerd. IHR heeft de namen van zeven van hen weten te achterhalen. Gezien de mogelijkheid dat op korte termijn twintig gevangenen terechtgesteld zullen worden, roept IHR de internationale gemeenschap en mensenrechtenverdedigers over de hele wereld met klem op om snel in actie te komen en een halt toe te roepen aan de grootschalige executies.

Het merendeel van de gevangenen is veroordeeld tot qisas (evenredige bestraffing) omdat ze iemand zouden hebben vermoord. Als ze de aanklager niet kunnen overtuigen van hun onschuld, zullen ze woensdag ter dood gebracht worden. Volgens het Iraanse islamitische strafrecht dient moord bestraft te worden met qisas, ofwel evenredige bestraffing of vergelding. Op deze manier schuift de staat de verantwoordelijkheid voor de doodsstraf wegens moord feitelijk in de schoenen van de familie van het slachtoffer. In qisas-zaken heeft de aanklager de mogelijkheid om vergiffenis te schenken of diya (bloedgeld) te eisen.