1 februari 2020 – Mensenrechtenactivisten roepen de wereldgemeenschap op, zich in te zetten voor de christenen die in Iran worden vervolgd. Internationale aandacht en massale publieke druk zijn nodig om te voorkomen dat christenen jarenlang worden opgesloten vanwege hun overtuigingen.

De vervolgingscampagne tegen christenen in Iran gaat door. Steeds opnieuw worden mensen beschuldigd van actieve deelname aan christelijke gemeenschappen met de algemene beschuldiging “de staatsveiligheid in gevaar te brengen” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Iraanse christenen met een moslimverleden, die voortdurend worden blootgesteld aan willekeurige arrestaties, pesterijen en gevangenneming, worden bijzonder hard getroffen. Hier enkele voorbeelden:

In de zuid-Iraanse stad Shiraz werd de 65-jarige christen Ismaeil Maghrebinejad (foto) op 11 januari veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege zijn overtuiging. De voormalige moslim, die het christelijk geloof heeft aanvaard, wordt vervolgd door de rechterlijke macht van het regime omdat hij voor het christelijke geloof heeft gekozen en staat op zijn recht op vrijheid van godsdienst.

Ismaeil Maghrebinejad werd op 25 januari 2019 gearresteerd in Shiraz. In die tijd zochten gardisten van het regime zijn appartement en werden bijbels en andere christelijke boeken in beslag genomen. Hij werd vervolgens vrijgelaten na het betalen van een borgtocht en zal nu in beroep gaan tegen de uitspraak van januari 2020. Omdat Ismaeil Maghrebinejad het christelijk geloof op internet promootte, staat hij opnieuw voor een proces wegens vermeende ‘propaganda tegen het regime’.

De 35-jarige christen Ramiel Bet-Tamraz (afgebeeld met zijn ouders), die tot een christelijke gemeenschap in Teheran behoort, werd op 7 januari in hechtenis genomen in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij moet daar een gevangenisstraf van vier maanden uitzitten, waartoe hij in juli 2018 is veroordeeld omdat hij actief was in de huisgemeente van zijn vader.

De familie Bet-Tamraz wordt al jaren vervolgd door het regime in Teheran. Ramiel’s vader, pastor Victor Bet-Tamraz, leidde de Assyrische Pinkstergemeente in Teheran totdat deze in 2009 door het regime werd gesloten. Pastor Victor werd op 26 december 2014 gearresteerd terwijl hij thuis Kerstmis vierde met andere christenen. Na enkele maanden gevangenisstraf in de Evin-gevangenis in Teheran werd hij op borgtocht vrijgelaten. In juli 2017 werd hij door een rechter van het regime veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van het evangelie.

Ramiel’s moeder, Shamiram Issavi, werd in januari 2018 ook veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf door een rechtbank in Teheran. Ze wordt beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de staatsveiligheid’ omdat ze aan seminars over christelijke kwesties in het buitenland heeft deelgenomen en actief is in de huisgemeente van haar man.

Ramiel’s ouders zijn momenteel vrij op borgtocht. Hun hoger beroep loopt nog.

Ondertussen groeit de bezorgdheid over het welzijn van christin Mary Mohammadi (foto). De 21-jarige student werd op 12 januari in Teheran gearresteerd toen massale demonstraties tegen het regime plaatsvonden. Haar familie krijgt geen informatie over haar verblijfplaats.

De voormalige moslima nam enige tijd geleden het christelijk geloof aan en voerde met publicaties op internet campagnes voor de rechten van de christelijke minderheid in Iran. De Engelstalige student was al in hechtenis van november 2017 tot mei 2018 vanwege haar inzet voor de vrijheid van geloof en werd daarom uitgesloten van een studie aan de Universiteit van Teheran.

De interkerkelijke christelijke hulporganisatie Open Doors publiceerde op 15 januari de Wereldindex van vervolgingen voor 2020. Deze toont de rangorde van de 50 landen waarin christenen het meest worden vervolgd vanwege hun geloof. Iran staat op de 9e plaats in de index van 2020. Het regime in Teheran blijft een van de ergste vervolgers van christenen ter wereld.