Civiel activist Rezvaneh Ahmad Khanbeigi werd op zondag 2 februari 2020 veroordeeld tot nog eens zes jaar gevangenisstraf.

Het proces tegen civiel activist Rezvaneh Ahmad Khanbeigi was een dag eerder op zaterdag 1 februari 2020 gehouden in het Revolutionaire Hof van Teheran onder leiding van de beruchte rechter Amouzadeh om de beschuldigingen tegen haar van de inlichtingendienst van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps (IRG) te onderzoeken.

Voor deelname aan de protesten tegen de stijging van de brandstofprijzen in november 2019, is civiele activist Rezvaneh Ahmad Khanbeigi beschuldigd van ‘samenzwering tegen nationale en internationale veiligheid’ en ‘propaganda tegen de staat’.

Eerder was civiele activist Rezvaneh Ahmad Khanbeigi veroordeeld tot 4 jaar en vijf maanden gevangenisstraf door Afdeling 26 van het Revolutionaire Hof van Teheran onder leiding van rechter Iman Afshari, voor ‘samenspanning en samenkomen tegen nationale veiligheid’ en ‘propaganda tegen de staat’. Dit werd bevestigd door het gerechtshof.

Rezvaneh Ahmad Khanbeigi was vastgehouden in de IRGC Afdeling 2A in Evin van 17 november tot 12 december 2019. Daarna werd ze overgeplaatst naar de Vrouwen Afdeling van de Evin Gevangenis.

Ahmad Khanbeigi, geboren in 1990, lijdt aan epilepsie en andere zenuwziekten en heeft speciale medicijnen nodig. Haar familie maakt zich zorgen over haar situatie.