05-02-2020 – Naast Yasaman Aryani, Monireh Arabshahi en Mojgan Keshavarz, werd Narges Mansouri ook veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Drie vrouwenrechtenactivisten Yasaman Aryani, Monireh Arabshahi en Mojgan Keshavarz werden veroordeeld tot meer dan 31 jaar gevangenisstraf.

Yasaman Aryani en Monireh Arabshahi werden beiden veroordeeld tot 9 jaar en 7 maanden en Mojgan Keshvarz werd veroordeeld tot 12 jaar en 7 maanden gevangenisstraf.

Advocaten mochten het gerecht zowel bij de eerste zitting als in hoger beroep niet betreden. De rechtbank weigerde ook een verdedigingsbrief van de drie activisten van de vrouwenrechten. Eerder, in augustus, bedroegen de eerste straffen van de rechtenactivisten van deze drie vrouwen 55 jaar, wat leidde tot brede internationale veroordeling.

In overig nieuws werd burgerrechtenactivist Narges Mansouri, lid van de arbeidersvereniging van het busbedrijf Teheran en Omgeving, veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en twee jaar verbod op lidmaatschap van politieke partijen door president van het Revolutionaire Hof van Teheran Iman Afshari.

Het salaris van Narges Mansouri is stopgezet ondanks meer dan 25 jaar werkervaring bij Teheran’s busbedrijf.

Narges Mansouri werd op 11 augustus 2019 gearresteerd en werd ondervraagd in het IRGC-detentiecentrum.

Op de vijfde dag van haar arrestatie ging ze in hongerstaking om te protesteren tegen de beledigingen van de ondervragers en de druk die zij tijdens haar ondervraging uitoefenden plus het verbod om haar 12-jarige dochter te bellen.

Ze was in hongerstaking van 16 augustus tot 22 september 2019 en beëindigde haar staking nadat ze was overgeplaatst naar de vrouwenafdeling van Evin Gevangenis.

Narges Mansouri werd op 13 november vrijgelaten uit de Evin-gevangenis op een borgtocht van 500 miljoen dollar.