7 februari 2020 – Veel demonstranten die gewond zijn geraakt door het gewelddadige optreden tegen burgerprotesten in november 2019, hebben geen adequate medische behandeling gekregen omdat regeringstroepen ziekenhuizen doorzoeken en controleren. Ze bevinden zich in een levensbedreigende situatie, anderen zijn al overleden aan onbehandelde schotwonden.

Het regime in Teheran blijft in heel Iran repressie gebruiken om verdere burgerprotesten te voorkomen. Toen honderdduizenden mensen in november 2019 in meer dan 190 Iraanse steden tegen de dictatuur demonstreerden, schoten regeringstroepen met scherp op bijeenkomsten van vreedzame demonstranten.

November 2019: Regimetroepen tegen demonstranten in de noordwestelijke Iraanse stad Urmia

Het hoofd van het VN-mensenrechtencommissariaat, Michelle Bachelet, heeft regeringstroepen in Iran beschuldigd van het doelgericht doden van demonstranten. volgens Bachelet hebben gardisten van het regime in november weerloze demonstranten in de rug geschoten of richtten ze rechtstreeks op het gezicht en de vitale organen. “Ze schoten om te doden” zei de commissaris voor de mensenrechten.

Mensenrechtengroepen melden dat bij deze massamoord meer dan 1500 demonstranten werden gedood, onder wie veel vrouwen en kinderen. Het aantal gewonden, van wie de meesten schotwonden hadden, wordt geschat op enkele duizenden.

In november doorzochten regeringstroepen ziekenhuizen en medische voorzieningen in heel Iran. Ze arresteerden daar gewonde demonstranten en brachten hen naar gevangenissen, waardoor ze geen adequate medische behandeling konden krijgen.

De bewaking van ziekenhuizen en het zoeken naar demonstranten gaat door. Daarom durven talloze gewonden niet naar de ziekenhuizen e gaan. Ze lijden nu aan ernstige ontstekingen van hun onbehandelde schotwonden. De toestand van veel gewonden is nu levensbedreigend.

Iraanse mensenrechtenverdedigers berichten steeds vaker over gewonde demonstranten voor wie de hulp te laat was. Hier enkele voorbeelden:

De 23-jarige Mohammad Maleki (foto) raakte op 16 november 2019 ernstig gewond, toen regeringstroepen op een protesterende menigte in Teheran schoten. Hij werd onvoldoende behandeld en leed aan verlamming. Op 6 januari stierf hij aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Amir Ojani, vader van een gezin, raakte in november in de buitenwijk Aryashahr van Teheran ernstig gewond aan een been toen burgerlijke protesten daar gewelddadig werden onderdrukt. Uit angst voor arrestatie durfde hij zijn schotwond niet in een ziekenhuis te laten behandelen. Toen zijn toestand verslechterde werd hij in een kliniek opgenomen maar stierf op 10 januari aan de gevolgen van een ernstige ontsteking.

In de centraal-Iraanse stad Isfahan stierf demonstrant Reza Abassi op 8 januari nadat zijn onbehandelde schotwonden ontstoken raakten. Hij was zwaar gewond geraakt toen regeringstroepen in Isfahan op vreedzame demonstranten schoten.

Mensenrechtengroepen hebben de internationale gemeenschap opnieuw opgeroepen effectieve maatregelen te nemen om een einde te maken aan de repressie in Iran. De VN-Veiligheidsraad moet het brutale optreden tegen burgerprotesten veroordelen en het regime in Teheran hiervoor verantwoordelijk houden. Alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden vanwege hun deelname aan burgerprotesten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.